Tehno
IGRALI SMO: MARIO + RABBIDS SPARKS OF HOPE

Zanimljiv miks koji je spoj avanture i strategije
Objavljeno 27. siječnja, 2023.
Većinu igre kontrolirate tri lika na bojištu, osim u boss bitkama, gdje ih budu četiri
Za razliku od svih drugih Mario igara, iza serijala Mario + Rabbids stoji Ubisoft. Izdavač koji je itekako cijenjen i etabliran već drugi put udružio je snage s Nintendom i ponudio nadasve zanimljiv miks koji je spoj avanture i strategije na poteze. Iako zvuči nespojivo, a još manje igrivo na konzoli, usuđujemo se reći da je ovo možda i najbolji primjer uopće ovakvog zabavnog miksa koji danas možete igrati. Ako bismo pri pomisli na igru strategije na poteze (TBS, eng. turn-based strategy) prvo pomisli na miš, jer uglavnom takve igre volimo igrati na PC-ju, iznenadit ćete se koliko je zapravo sve skupa dobro integrirano s konzolom Nintendo Switch. Usput rečeno, da, ovo je, kao i sve druge igre iza kojih stoji Nintendov potpis, ekskluziva upravo za Nintedno Switch.

Spoj svjetova



Struktura i izgled igre Sparks of Hope, očekivano, rađena je po uzoru na druge Mario igre, posebice se inspiracija našla u Super Mario 3D World + Bowser‘s Fury, odnosno u dodatku Bowser‘s Fury, iz kojeg brojne elemente vidimo i ovdje. Primjerice, nakon dolaska u prvi svijet dočekaju vas kiša i grmljavina, no kad riješite svoj zadatak, vrijeme se razvedri i na mapi se otvori niz novih područja i aktivnosti.

Identično upravo kao u Bowser‘s Fury. Međutim, dok je izgled svjetova upravo takav miks dosadašnjih Mario igara, za sve one koji se nisu susreli sa serijalom Mario + Rabbids, sve drugo bit će itekako drukčije. Naime, ovo je igra čiju osnovu čini borba na poteze, što je poprilično drukčije od platformske avanture u kakvima smo serijal Mario gotovo uvijek viđali. Mnogim vlasnicima konzole Nintendo Switch ovo će možda biti i prvi susret s ovakvim tipom igre. U biti u strategiji na poteze, za razliku od avanture, gdje idemo direktno u akciju, imamo planiranje svakog poteza, nakon kojeg se odvija sama akcija, u koju uglavnom ne možemo intervenirati. Do sada smo ovakve igre najčešće imali na računalima, gdje je očita prednost miša. Ubisoft je ovdje pak s Nintendom odradio vrhunski posao i zasigurno najbolje što je to moguće implementirao ovakav tip igre na jednu konzolu. Marija i ostale likove koji su nam na raspolaganju raspoređujemo na terenu, tj. u zaklon od neprijatelja, i potom nam se pokazuje vidljivo polje djelovanja. Odabirom oružja ili izravnim napadom eliminiramo neprijatelje. Većinu igre kontrolirate tri lika na bojištu, osim u boss bitkama, gdje ih budu četiri. U ovoj TBS igri ključan je i timski rad, npr. tako da jedni druge odbace u zrak i produže si domet kretanja. Zapravo je za uspjeh u borbi važno da u svakom potezu ostvarite što više napada (oružjem, uklizivanjem, protunapadom) i da se što više približite protivniku ili udaljite od njega – ovisno što je cilj.

Dašak avanture


I oni kojima je platformska avantura u kakvoj inače igramo serijal Mario ipak draža ovdje će doći na svoje. Naime, za razliku od prethodne igre Mario + Rabbids, ovdje su ipak dodane nove aktivnosti u kojima imamo određene avanturističke zadatke. Primjerice, lovimo predmete ili likove, a dobar je takav primjer kada morate pronaći tri pingvina i donijeti ih na brod: s jednim ćete se igrati lovice, s drugim skrivača itd. Druga poveznica s platformskom avanturom je otvorenost svijeta i općenito kretanja, čak i prilikom planiranja poteza. Igrač ovdje ima direktnu kontrolu nad likom i može slobodno trčkarati unutar zone koja mu je dostupna sve dok ne napadne protivnika. Glavna priča traje oko 20 sati igranja, no uz usputne zadatke to može biti i puno duže. Iako drukčiji, Mario + Rabbids Sparks of Hope lako je preporučiti svima koji žele malo drukčiji Mario, u kojem je taktiziranje sve. Igra je igrana na konzoli Nintendo Switch, a ustupio ju je izdavač.
 
Marin REŽIĆ
Ocjena: 90
Dojam: Očekivano vrhunski odrađen posao kao i kod svake druge igre na koju je Nintendo stavio svoj potpis. Suradnja s Ubisoftom ovdje se još jednom pokazala punim pogotkom.

Igrač ovdje ima direktnu kontrolu nad likom i može slobodno trčkarati unutar zone koja mu je dostupna

Možda ste propustili...

SAMSUNG PREDSTAVIO GALAXY TAB S6 LITE

Baterija za 14 sati neprekidne reprodukcije videa

MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Izvrsne performanse i vrhunska kamera

Najčitanije iz rubrike