TvObzor
”TRAGOVI”, “SIGURNO MJESTO” I “NAJSRETNIJI ČOVJEK NA SVIJETU”

Hrvatski filmovi na festivalu u Santa Barbari
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

Dugometražni prvijenac Dubravke Turić, koji se trenutačno prikazuje u kinima diljem Hrvatske, imat će svoju sjevernoameričku premijeru na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari. Osim “Tragova”, festivalska će publika imati priliku pogledati “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića te manjinsku koprodukciju “Najsretniji čovjek na svijetu” Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Vanja Sremac).



Na festivalu u Santa Barbari, koji se odvija od 8. do 18. veljače, čak će 53 naslova imati svoje premijerno prikazivanje u Sjedinjenim Američkim Državama, a jedan od njih je i film “Tragovi” Dubravke Turić. Film je dosad prikazan na nizu prestižnih europskih festivala, poput onog u Tallinnu (Black Nights) i Valenciji (Mostra de València), a svjetsku premijeru imao je u konkurenciji 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Domaćoj publici predstavio se u sklopu Glavnog programa Zagreb Film Festivala, a trenutačno ga se može pogledati u kinima diljem zemlje. “Tragove”, s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi, režirala je Dubravka Turić koja zajedno s Danijelom Žeželjem potpisuje i scenarij. Turić je film ujedno i montirala. Producentica je Ankica Jurić Tilić (Kinorama), a koproducenti su Leva Norviliene, Marija Stojanović, Milan Stojanović i Ada Solomon. Film je nastao u produkciji Kinorame, u koprodukciji s kućama Tremora iz Litve i Corona iz Srbije.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari prikazuje se i višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac Jurja Lerotića, “Sigurno mjesto”. Film je nastao u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja. “Sigurno mjesto” dosad je prikazano na mnoštvu svjetskih festivala, među kojima se posebno ističe Filmski festival u Locarnu, na kojem je doživio svjetsku premijeru te odmah i osvojio tri nagrade.

Publika će u Santa Barbari imati priliku pogledati i hrvatsku manjinsku koprodukciju “Najsretniji čovjek na svijetu” redateljice Teone Strugar Mitevske. Hrvatska koproducentica je Vanja Sremac (Terminal 3). Film je svjetsku premijeru imao na venecijanskoj Mostri, u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orizzonti), a prikazan je, između ostaloga, i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. D.M.
Brojna priznanja
Festival u Santa Barbari jedan je od najvažnijih filmskih festivala u SAD-u te godišnje privuče više od 100.000 posjetitelja. Na festivalu se prikazuje više od 200 naslova iz cijeloga svijeta. Festival svake godine odaje priznanja i brojnim filmašicama i filmašima koji su označili prethodnu godinu, a ove godine to su Cate Blanchett, Angela Bassett, Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser, Austin Butle, Colin Farrell, Brendan Gleeson i mnogi drugi.

Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike