Regija
NI U 2022. NISU MEĐU NAJZADUŽENIJIMA

Obveze ne izvršava 1385 građana Đakova i okolice
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Sredinom 2021. Đakovčani dugovali gotovo 100, a krajem 2019. i 144 milijuna kuna. Iznos duga pada, kao i broj prezaduženih
ĐAKOVO



Godina je dana otkako je Đakovo s obzirom na prezaduženost svojih blokiranih građana sišao s jedne od dvije Finine liste na kojima ta agencija rangira 25 gradova po broju prezaduženih, odnosno 25 gradova po visini njihova duga.



Dok je s potonje liste sišao krajem 2021., na listi 25 gradova po broju blokiranih je i dalje. Prema najnovijim podacima Fine, Đakovo je 31. prosinca 2022. bilo na 25. mjestu – s 1385 prezaduženih, što je 5 % ukupnog broja stanovnika i 7,4 % radno sposobnih građana.

Pad


Usporedbe radi, na Fininoj listi 25 gradova po visini duga prezaduženih na 25. mjestu je Vukovar s 1800 prezaduženih, što je gotovo 10 % radno sposobnih u gradu na Dunavu, a dug im je 100,3 milijuna kuna, što znači da je dug prezaduženih Đakovčana manji od tog iznosa. A prije godinu dana, na kraju 2021., Đakovo je brojem prezaduženih bilo na 24. mjestu s njih 1442, a njihov ukupan dug nije bio među 25 najvećih u RH. U tromjesečju lipanj - kraj rujna 2021., kada je Đakovo posljednji put bilo i na listi 25 gradova po iznosu prezaduženosti građana, broj blokiranih Đakovčana porastao je u odnosu prema prethodnom tromjesečju za jednog potrošača – na 1482, no zato su u tom razdoblju njihova ukupna dugovanja bila veća 2,19 milijuna kuna – s 95,5 milijuna narasla su na 97,69 milijuna kuna. Na kraju 2019., primjerice, ukupan dug prezaduženih Đakovčana iznosio je 144 milijuna kuna.

Prema podacima koje je obradila Fina, 31. prosinca 2022. godine 228.722 potrošača nisu podmirila dospjele osnove za plaćanje. Dug im je, evidentiran u Očevidniku o redoslijedu osnova za plaćanje, iznosio 18,03 milijarde kuna. Krajem prosinca 2021. evidentirano je 239.278 potrošača s neizvršenim osnovama, a dug je iznosio 18,13 milijardi kuna, što znači da je u godinu dana smanjen i broj blokiranih i njihov dug. Najviše se duguje bankama, drugim financijskim institucijama, centralnoj državi itd.

Otpis duga


- Pad je zbog tehničkih razloga poput jednostavnog stečaja potrošača i drugih načina otpisa duga. Optimizmu mjesta nema ni u idućem srednjoročnom razdoblju s obzirom na inflaciju, poskupljenja osnovnih životnih troškova, energenata i drugog - kaže Igor Škrgatić, suvlasnik i direktor tvrtke BE-ON, specijalizirane za financijsko savjetovanje i restrukturiranje građana u financijskim poteškoćama, a koja je jedna od nositeljica aktualnog savjetovanja o toj temi.

Do 7. veljače, naime, u Fini u Osijeku građani mogu dobiti besplatne individualne savjete o izlasku iz duga i upravljanju financijama, utorkom od 10 do 16 sati. Savjetovanje se provodi u sklopu EU projekta "Skok iz duga", u organizaciji nositelja projekta - Unije potrošača Hrvatske, udruge za financijsku inkluziju Padobran i BE-ON savjetovanje kao partnera, te u suradnji s Finom.

- Savjetovanje uživo je utorkom i jučer je po financijski savjet došlo 10 građana - kaže Škrgatić.

Suzana Župan
Za savjetovanje najava nije potrebna
Cilj savjetovanja je analiza financijskog stanja koja uključuje obradu svih potrebnih podataka i dokumentacije o prihodima, obvezama, vjerovnicima, ovršnim ispravama. Ovisno o rezultatima, građani dobivaju konkretan savjet za pokretanje rješenja. Iskustveno je potvrđeno kao jedan od najučinkovitijih načina rješavanja prezaduženosti. Najava dolaska nije potrebna, a ako građani nisu u mogućnosti doći u radnom vremenu savjetovališta, za dogovor o terminu osobnog savjetovanja i dr. mogu se javiti na 01 4844 877 ili padobran@padobran.hr.

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

Najčitanije iz rubrike