Crna kronika
NEPOPRAVLJIVI BARANJAC

Biciklist 23 puta uhvaćen pijan u prometu u samo tri godine, opet je kažnjen
Objavljeno 26. siječnja, 2023.

Tijekom utorka, na području Policijske uprave osječko-baranjske, prometni su policajci zaustavili dva pijana biciklista i jednog vozača teretnog vozila, no svu je pozornost na sebe privukao 34-godišnjak iz Belog Manastira. Njega su unatrag tri godine policajci 23 puta zatekli kako bicikl vozi pijan! Ovaj put zaustavljen je za prijepodneva, u 11.45 sati u Belom Manastiru, a alkotest je starom policijskom znancu očitao 2,10 promila alkohola u krvi.



Za taj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna, ili oko 66 eura. Unatoč tome što je stigla nova hrvatska valuta, Baranjac je, ako je redovito kazne plaćao, do sada, uz trošak alkoholnih pića koje je usput popio, uplatio je ukupno 11.500 kuna u državni proračun za nakupljene kazne. Kako s pijanstvom ovaj mladi Baranjac ne staje, možda bi bilo vrijeme da porazmisli o liječenju od alkoholizma, a kako je redoviti posjetitelj tamošnjeg prekršajnog sudca, možda ne bi bilo loše da ga sudska instanca pošalje na liječenje.

Pijani biciklisti izazivaju i prometne nesreće. Tako se u listopadu prošle godine 28-godišnji Osječanin sudario s drugim biciklistom, a u sudaru je jedna osoba lakše ozlijeđena. U krvi je imao 2,18 promila alkohola. Za prekršaje koje je 28-godišnjak počinio bila je predviđena novčana kazna od 3500 kuna. Ako biciklist i sam padne i ozlijedi se, imao alkohola u krvi ili ne, očekuje ga kazna za izazivanje prometne nesreće.

Neki od njih pokušavaju i pobjeći policajcima. Naime, u rujnu prošle godine, u Ulici kardinala Alojzija Stepinca u Vukovaru oko 23.40, policajci su zaustavili 24-godišnjeg biciklista. Alkotestiranje je pokazalo da u krvi ima 1,67 promila alkohola, no umjesto da pričeka ispisivanje kazne, biciklist se odlučio za bijeg! To mu ipak nije pošlo za rukom jer je nakon nekoliko sekundi uhićen. Noć je proveo u triježnjenju u policijskoj postaji.

Iz policije ističu da, kada iz sigurnog dvorišta ili igrališta bicikl prijeđe na cestu i nađe se među motornim vozilima, bicikl više nije sredstvo za rekreaciju, već vozilo. U tom slučaju vozač bicikla postaje sudionik u prometu i mora se pridržavati prometnih pravila i poštovati prometne znakove, a same karakteristike bicikla kao vozila svrstavaju njihove vozače među najrizičniju skupinu sudionika u prometu. Policajci apeliraju na bicikliste da se tijekom vožnje biciklom po cesti pridržavaju svih prometnih propisa, a posebno da ne upravljaju biciklom pod utjecajem alkohola i bez reflektirajućeg prsluka ili upaljenog svjetla za vrijeme noćnih i uvjeta smanjene vidljivosti, jer pravilnim i propisnim načinom sudjelovanja u cestovnom prometu pridonijet će prije svega vlastitoj sigurnosti.

Za bicikliste zakon ne predviđa oduzimanje vozila kao kod višestrukih prometnih prekršitelja koji voze vozila na četiri kotača, a jedan takav privremeno je ostao bez automobila nakon što su ga policajci zaustavili u utorak u 10.50 sati u Slavonskom Brodu. Automobilom je upravljao 35-godišnjak koji je u razdoblju od dvije godine prikupio negativne prekršajne bodove, te mu je rješenjem Policijske uprave brodsko-posavske određeno da ne može podnijeti zahtjev za polaganje vozačkog ispita do 30. lipnja prošle godine, što on nije učinio. Policajci su ga jučer ponovno “ulovili” za upravljačem automobila, a s obzirom na to da se radi o učestalom prekršitelju prometnih propisa, tzv. recidivistu, koji je pravomoćno kažnjavan zbog prometnih prekršaja, oduzet mu je automobil. Policajci protiv 35-godišnjaka podnose optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog počinjenih prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

GODINU I POL NAKON PLJAČKE

Uhićen pljačkaš 6 milijuna kuna

Najčitanije iz rubrike