Kultura
SPOMEN-MUZEJ BISKUPA J. J. STROSSMAYERA

Noć muzeja: izložbe, koncert, radionice...
Objavljeno 26. siječnja, 2023.
Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu pridružuje se i 18. Noći muzeja, 27. siječnja, od 18 o 22 sata. Od 18 do 19 sati radionica je izrade nakita od aluminijske folije. Cilj je izraditi suvremeni nakit inspiriran prapovijesnom i tradicionalnim ornamentom. Radionica je predviđena za djecu viših razreda osnovne škole, srednjoškolce i odrasle osobe. Za djecu nižih razreda pripremljene su perlice za izradu nakita. Od 18 do 20 sati radionica je Praline Sofijina srca, uz predstavljanje popratne brošure. Učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata, uz svoje mentorice, uvest će u svijet čokolade i podsjetiti na skladatelja Jakoba Haibela i suprugu mu Sofiju Weber Haibel, šurjaka i šurjakinju W. A. Mozarta. Od 18 do 19 sati, u kripti katedrale moći će se pogledati izložba Sakralna kiparska djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević, a obuhvaća 107 djela, većinom raspela i likovi svetaca koje su oblikovala 43 hrvatska umjetnika. Djela kipara Kerdića, Valdeca, Sikirice, Radauša..., a najviše definirana u bronci, potom aluminiju, keramici i dr. Autor izložbe je Milan Bešlić.

Od 19 do 20 sati u Muzeju je izložba 150 godina DVD-a Đakovo, a prikazat će se i kraći film. Autor izložbe je Bruno Bunjevac, a izložbu je osmislio kao spoj staroga i novoga, prezentirajući vatrogasnu opremu, spise, zastave i odore, fotografije… Od 19 do 20 sati na programu je izložba "Bile jednom jedne kune", Art za po Doma predstavlja novu seriju ilustracija "Bile jednom jedne kune". Ovaj niz koloriranih crteža akademske slikarice Marije Adrić Soldo, naslanja se na dizajn hrvatskih papirnatih novčanica, rad slikara i gradičara Miroslava Šuteja te profesora Vilka Žiljka. Koncept čine portreti velikana, broj koji označava vrijednost novca te boju koju je određena novčanica nosila.

Od 20 do 21 sat solistički je koncert glazbenika Darka Čuvidića, mag.mus. Koncert će izvoditi na tri instrumenta: samica, brač i čelo, a na repertoaru će se pronaći klasična glazba, moderna ethno i tradicijska glazba. Dakako, sve to vrijeme, od 18 do 22 sata, razgledavanje je stalnog postava ovoga spomen-muzeja. S.Župan
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas