Sport
AUSTRALIAN OPEN

Razočarana sam, sad ću popiti dobru margaritu
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Meč je prelomila mentalna snaga i koncentracija te Donnin loš servis

Što ću sad učiniti? Popit ću jednu dobru margaritu, definitivno. Vjerojatno i više nego jednu, kazala je osječka tenisačica Donna Vekić nakon poraza u četvrtfinalu prvog Grand Slam turnira sezone Australian Opena.



Prije Australije u šest je međusobnih ogleda s petom tenisačicom svijeta Bjeloruskinjom Arinom Sabalenko uglavnom imala dobra iskustva, dobila je pet od tih šest susreta, ali u Melbourne Parku Osječanka nije mogla mnogo. Bjeloruskinja je pokazala svoju odličnu formu i dobila još jedan meč u dva seta, sa 6:3, 6:2, i otišla u polufinale.

Šteta za Donnu. Želja je bila velika, uzdala se da može još jednom zaustaviti Sabalenko i čini se da je "izgorjela" u toj prevelikoj želji. Mnogo toga odnio je loš servis, napravila je čak 13 dvostrukih pogrešaka i početni udarac izgubila čak pet puta. Uz to, suparnici je uzela samo dva puta servis, iako je imala 14 prilika za to. Previše pogrešaka i propuštenih prilika da bi se uhvatilo prvo polufinale na Grand Slamu.

- Servis me napustio, nadam se da će se vratiti uskoro. Servis je moje veliko oružje i u bitnim trenucima oslanjam se na njega. Danas nisam mogla, i to se vidjelo. Moj servis letio je po cijelom terenu. Uglavnom bi završio u mrežici - bilo je snage i za šalu nakon razočaravajućeg poraza.

- Ne mogu se sad previše osvrtati na svoje prilike za break, jer je moja protivnica to jako dobro branila. Imala sam mnogo pogrešaka na servisu, i to je bio jedan od presudnih faktora. No, meč je prelomila mentalna snaga i koncentracija. Što da kažem, bio je to jedan loš dan za mene, i zbog toga sam razočarana. Arina vam ne daje nijedan lak poen ni udarac. Kad nemate dobar servis, ne možete s njom igrati, automatski ste u nevolji. Nismo igrale spektakularan meč, pogotovo u prvom setu. Ona je bila malo mirnija negoli u našim prošlim susretima i dobila - dodala je Donna.

Osječanka je tek drugi put u karijeri igrala četvrtfinale na nekom Grand Slamu, 2019. među osam je bila na US Openu te sada u Australiji. U međuvremenu je bilo teških trenutaka, ozljeda koljena, operacija, problemi s ramenom... Donna je čak priznala kako je razmišljala o povlačenju s teniskih terena, ali u završnici prošle sezone uhvatila je pravi ritam, odlično je krenula i u ovu, bez obzira na poraz u četvrzavršnici Australian Opena. Jednostavno, tamo je naletjela na odličnu Sabalenku koja ove godine u Melbourne Parku još nije izgubila set, a suparica za finale bit će joj Poljakinja Magda Linette koja je u plufinale ušla pobjedom nad Čehinjom Karolinom Pliškovom sa 6:3, 7:5.

- Naravno da sam razočarana, ali bio je ovo jako dobar turnir za mene. Uzet ću si neko vrijeme da se osvrnem na protekla dva tjedna i pogledam što je sve bilo dobro, a što ne - dodala je Osječanka.

Nije otišla u polufinale, ali kad se podvuče crta, ostaje da je Donna odigrala vrlo dobar turnir u Melbourneu i od ponedjeljka bit će 34. na WTA ljestvici, što znači da će biti najbolje rangirana hrvatska tenisačica. Za plasman u četvrtfinale zaradila je i 555.000 australskih dolara, odnosno 342.000 eura.

Ivana Liović
Đokovićeva šetnja u polufinale
Deveterostruki pobjednik Australian Opena, srpski tenisač Novak Đoković, plasirao se u polufinale turnira u Melbourne Parku uvjerljvom pobjedom od 6:1, 6:2, 6:4 nad Andrejom Rubljovim. Bio je to susret trenutačno petog i šestog tenisača svijeta, ali nije bio niti blizu ravnopravan. Đoković je dominirao od samoga početka, u prva dva seta prepustio suparniku tek tri gema, a onda ostvario i break u prvoj igri trećeg seta kojega je mirno zadržao do kraja za svoju 26. uzastopnu pobjedu u Melbourneu. Đoković će u polufinalu igrati protiv Amerikanca Tommyja Paula koji je u četvrtzavršnici svladao sunarodnjaka Bena Sheltona sa 7:6 (6), 6:3, 5:7, 6:4.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike