Sport
NESLAVNI ZAVRŠETAK

Sad će krenuti novi show. Hrvatska je u potrazi za izbornikom
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Vjerojatno budući bivši izbornik Hrvoje Horvat od početka nije bio odabir “onoga čije se ime ne spominje”

Vezani članci

SLOBODNI PAD

Horvat će otići, ali problem ostaje

Kao što smo odmah napisali, Hrvoje Horvat odstupnicu s mjesta izbornika "potpisao" je već nakon prvog susreta na SP-u i katastrofalnog poraza od Egipta. Iako je neka nada tinjala, Hrvatska je već tada izgubila realne izglede za plasman u četvrtfinale.



Susret s Danskom samo nam je dao do znanja da još uvijek možemo, da smo još živi. Deplasirano je pričati da se nismo plasirali u četvrtfinale sa samo jednim porazom. Pa realno imao si dva ozbiljna suparnika. Što smo trebali izgubiti od SAD-a, Maroka, Belgije, ili Bahreina? Nije Horvatov izbornički opus stao samo u 60 minuta susreta s Egiptom. Jednom si mogao zamagliti slabosti. Možda i drugi put imati opravdanje. Ali, triput je triput.

Što je ovo bilo?


Na kraju ostat će upamćen kao izbornik koji je stao u red onih s bizarnim televizijskim nastupima. Od Lininih svađa sa svima, preko Babićevog pozivanja "Gospe Međugorske i zahvale svom prijatelju Isusu", pa do ove Cvebine pantomime. Nešto se dogodi ljudima kada sjednu na izborničku klupu rukometne reprezentacije. Težak je to kaput. I onda ovako ispadne. Tko ga bolje poznaje sve je začudio Horvatov nastup. Istina dok je bio u Našicama znao je zbijati dvosmislene šale koje na prvu neki niti ne shvate. Ako mu je to bio pokušaj, onda je promašio, kao i s taktikom za Egipat. Nije to bilo ni mjesto ni vrijeme. S ovakvim šalama samo je izazvao susramlje. I reakciju onih koji mu nisu od početka bili skloni.

- Horvat, vrime je. I svima onima koji su te doveli - rekao je Petar Metličić, koji djeluje kao nekakvo "gunđalo", no legendarni desni vanjski itekako smije i može reći ono što misli.

A nije ni ovim Pero baš sve rekao. Pomislilo se da priča o "znate već komu". U RTL studiju svi stručni komentatori nijednoga trenutka ne spominju "onoga čije se ime ne spominje". Neki će pomisliti da je Pero na njega mislio. E, pa da budemo načisto. Horvat nije bio "njegov" izbor.

- Nije bio ni za, ali nije ni protiv - otprilike tako je komentirao odnos gospodara hrvatskog rukometa prema Horvatovom izboru, pa i kasnijem reizboru jedan dobro upućen vrlo blizak rukometnom vodstvu.

A ako je taj "čije se ime ne spominje" kriv za sve u hrvatskom rukometu, onda je valjda i zaslužan za neke stvari koje su se dogodile posljednjih nekoliko desetljeća. Problem je taj što "onaj", premda se čini vječno isti, 20 godina stariji otkad je hrvatska rukometna reprezentacija došla na krov svijeta. A čak 30 od vremena kada je Zagreb bio na krovu Europe. Vrijeme radi svoje, a učenici u "rukometnom Hogwartsu" nisu još stasali.

Tko umjesto Horvata?


Što sad? Za većinu u Hrvatskoj Svjetsko rukometno prvenstvo zapravo je završilo. Za većinu sportske javnosti sve preostale utakmice do kraja Svjetskog prvenstva mogu se prebaciti na RTL play. Pa tko voli nek‘ izvoli. Ostalima daj kuhanje, mijenjanje i traženje žena i muškaraca, i ostale trivijalnosti u koje se na kraju uklopio i Horvat svojim nastupom. RTL već agresivno najavljuje novi show. Hrvatski superstar, ili tako nekako. Inačica je to "Hrvatska traži zvijezdu". I nama predstoji novi show - Hrvatska traži izbornika. Je li Hrvoje Horvat sugerirao u svom oproštajnom nastupu da će ga naslijediti Ivano Balić? Zasad je najaktivniji u medijsku kampanju krenuo Goran Perkovac. Obojica imaju karizmu koja je Horvatu definitivno nedostajala, pa bi i javnosti bili prihvatljiva rješenja. Kao treći spominje se i Slavko Goluža, koji je otišao s klupe reprezentacije neobavljena posla. U međuvremenu vodio je slovački Tatran, ponovno je sjeo na klupu PPD-a Zagreb, koji pod njim ponovno izgleda dosta dobro. No, veliki mu je nedostatak što je ipak to povratak na staro. Voljeli bismo da taj "show" potraje što kraće. Da ne postane sapunica. Već u ožujku prva je sljedeća akcija, nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Za one koje zanima rukomet i nakon siječnja. Uskoro ćemo se vratiti u kolotečinu. Sreća je da mi koji pratimo rukomet i nakon siječnja na visokoj razini možemo ga gledati i u Našicama. "Lijepa priča iz Slavonije" čini se kao anomalija u našem rukometu. Surovija je realnost dolazak na utakmicu Premijer lige. Zajedno s još stotinjak sličnih.

Krešimir Lacković
S NIZOZEMSKOM U OSIJEKU
Novi izbornik svoje će ustoličenje imati već na Dan žena, 8. ožujka, u Eindhovenu, kada će Hrvatska s Nizozemskom nastaviti kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2024. godine. Četiri dana kasnije Hrvatska će uzvratiti gostoprimstvo, a već je poznato kako će taj susret biti odigran 12. ožujka, od 17.15 sati, u dvorani Gradski vrt u Osijeku.

Domagoj Duvnjak

kapetan Hrvatske

Ovo je već treće prvenstvo gdje nismo ušli u borbi za medalju. To su činjenice, mi ne bježimo od toga, ali mislim da hrvatski rukomet ima svijetlu budućnost. To veseli, posebno karakter koji smo pokazali nakon šokantnog poraza od Egipta.

LINO PREDLAŽE, UPRAVNI ODBOR POTVRĐUJE
Kako će nužno doći do promjene na mjestu izbornika potvrdili su iz Hrvatskog rukometnog saveza. U službenom priopćenju HRS je objavio kako, kao i većina javnosti, nisu zadovoljni ostvarenim rezultatom kojeg smatraju neuspjehom. O statusu izbornika prvo se čeka očitovanje koordinatora struke Line Červara koji i predlaže i opoziva izbornika, a nakon toga odluku usvaja ili odbija Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza.

- Neka prođe nekoliko dana, pa ću onda reći što mislim. Iako imam što za reći. Vodio sam reprezentaciju u 250 utakmica i svašta se čovjeku nakupi, treba se sad sve malo smiriti, bolje je onda da nešto pametno kažem - poručio je Lino Červar.

Perkovac: Da, kontaktirali su me
Hrvoje Horvat u utorak je službeno još bio izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, ali je jasno da to neće ostati još dugo. HRS je u potrazi za njegovim nasljednikom, a visoko na listi potencijalnih izbornika kotira Goran Perkovac, koji je za Germanijak potvrdio da su ga zvali iz Saveza.

- Kontaktirali su me i dali podršku - rekao je Perkovac, i ostao zakopčan oko toga tko ga je kontaktirao i što mu je predložio. No nije zakopčan oko svoje želje:

- Spreman sam sjesti na mjesto izbornika i vidim dosta mjesta za poboljšanja.

Perkovac se posljednjih dana istaknuo u kritikama, ali i izbio u prvi plan za izborničko mjesto. Podsjetimo, kao kapetan reprezentacije donio je prvu zlatnu medalju u momčadskim sportovima Hrvatskoj i to zlato na Olimpijskim igrama u Atlanti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike