Novosti
POSTUPKE VODILO 16 SUDOVA

Posvajanja djece iz Konga nisu odbijana
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo

Vrhovni sud priopćio je kako je predsjednik tog suda Radovan Dobronić istražio postupke hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece iz DR Kongo i da je pritom utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova te da nije bilo odbijajućih odluka.Najviši sud izvijestio je da su pribavljeni podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020. te da iz podataka proizlazi da su sudovi podneseni prijedlog prihvatili, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen. Vrhovni sud ističe da su sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Kongo svoju nadležnost temeljili na članku 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnesen prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom na to da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u RH, odnosno imaju njezino državljanstvo. ‘‘Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija)‘‘, stoji u priopćenju suda. Sud dodaje da su se postupci provodili kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona. ‘‘Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio preporuku za način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta‘‘, stoji u priopćenju.

Hrvati optuženi za trgovinu djecom u Zambiji pušteni su da se brane sa slobode, a sud je iduće rasprave zakazao za 6. i 10. veljače. Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Kongo. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji se brine o uhićenim Hrvatima, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je izjavio kako su četiri para uspjela "regulirati boravak, upisani su u registar, dobili su odgovarajuće dokumente i smjestili su se gdje im najviše odgovara, a troškove snose sami". Dodao je da im Hrvatska pruža konzularnu zaštitu kakvu zaslužuju hrvatski građani.

Dijana Pavlović
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana