Crna kronika
OPASNOST ZA SEBE I DRUGE

Vozio pijan po snijegom zatrpanoj cesti
Objavljeno 24. siječnja, 2023.
Pijani vozač uklonjen je s ceste i morao je ići na triježnjenje, sada ga čeka velika kazna

Pijani vozači svakodnevni su problem na cesti, no kada voze po snijegom zatrpanoj cesti, onda to postaje mnogo veći problem. Upravo to zbilo se u ponedjeljak u Gornjem Taborištu, kod Slunja. Prometna policija zaustavila je 27-godišnjaka koji je vozio pod utjecajem 2,26 promila alkohola, u uvjetima snijega i leda na kolniku, a što su u karlovačkom Integrativnom centru mentalnog zdravlja (ICMZ) nazvali "izuzetno opasnim stanjem".



Policija je priopćila da je u kontroli prometa utvrđeno da je automobilom karlovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,26 g/kg upravlja 27-godišnjak. Vozač je isključen iz prometa i odveden na otrježnjenje te će biti sankcioniran sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Voditelj ICMZ-a Igor Salopek pojasnio je da su kod takvog pijanstva reakcije apsolutno neadekvatne za vožnju, pojavljuje se zbunjenost, izgubljenost i dezorijentiranost, izostaje kritičnost promišljanja i adekvatne kontrole, a pojavljuju se i tjelesni problemi nespojivi s vožnjom poput vrtoglavice i nesvjestice, što je "stanje izuzetno opasno za sve sudionike u prometu i za samog alkoholiziranog vozača".

- Već kod koncentracije alkohola od 0,5 promila, zakonom dopuštene za vožnju, usporene su reakcije tijekom vožnje, kao primjerice kod osoba koje nekoliko dana zaredom nisu dobro spavale, a alkoholiziranost od 2,26 promila potpuno je nespojiva s vožnjom - rekao je Salopek. Bez namjere da komentira konkretan slučaj 27-godišnjaka, Salopek je dodao da se kod osoba ovisnih o alkoholu granice reakcija pomiču, da nisu iste kao kod drugih ljudi, ali da su i jedni i drugi opasni u prometu.

- Zato u ICMZ-u potičemo policiju da uvide koliko je velika njihova odgovornost u zaustavljanju takvih vozača da voze našim cestama, da svojim preventivnim radom doslovce spašavaju živote, jer poznat je podatak da je svaku treću prometnu nesreću sa smrtnim ishodom prouzročio alkoholizirani vozač - rekao je Salopek, i sve vozače koji trebaju pomoć u odvikavanju od alkohola pozvao da potraže pomoć. Procijenio je da je u Hrvatskoj 250.000 ljudi ovisno o alkoholu, a liječi ih se višestruko manje, jer ne žele priznati da imaju problem i potražiti pomoć. H
Možda ste propustili...

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana