Svijet
ALEKSANDAR VUČIĆ POD PRITISKOM ZBOG EUROPSKOG PLANA

Oporba traži pojašnjenje koncepta, Srbi s Kosova zazivaju referendum
Objavljeno 22. siječnja, 2023.
Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Beograd spreman prihvatiti koncept europskog prijedloga za Kosovo podijelila je srbijansku javnost, pa jedni zahtijevaju da ne bude solo igrač i da pred parlamentom objasni srž tog prijedloga, a drugi ga da čim prije potpiše. Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, rekao da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom, a što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak. Slovački diplomat i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine ocijenio je da je Vučić u razgovoru "pokazao odgovoran pristup" i "spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije".

Radio Slobodna Europa objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Narodni pokret Srba s Kosova "Otadžbina" u svom priopćenju navodi kako je "ovo finale katastrofalne državne i nacionalne politike Aleksandra Vučića koju Srbija treba platiti predajom svoje južne pokrajine". Pozivajući se na Vučićevu izjavu o spornoj točki koncepta, iz "Otadžbine" kažu kako francusko-njemački prijedlog nije javan i Vučić nije "mogao otkriti detalje, ni o tome s čime je suglasan, kao ni koje je to goruće pitanje", no u više je navrata o istom papiru govorio kao o nepovoljnom za Srbiju, kojim se srpska strana uvjetuje, što je također poručio i nakon sastanka s "velikom petorkom", pa kosovski Srbi predlažu referendum.

"Ako se građani Srbije na referendumu izjasne da su za opstanak Kosova i Metohije u okviru svoje države, onda Skupština Srbije mora donijeti političku platformu za pregovore. Nakon usvajanja platforme morao bi se formirati novi pregovarački tim koji bi na jasan i nedvosmislen način štitio interese Republike Srbije", navode u priopćenju i dodaju kako je prihvaćanjem francusko-njemačkog plana "Aleksandar Vučić po tko zna koji put pokazao krajnju nedosljednost - prvo je govorio da papir s takvim sadržajem ne želi uzeti u ruke, a onda ga je objeručke prihvatio" i poručuju da je Vučić apsolutno izgubio povjerenje Srba s Kosova "da vodi pregovore o njihovoj sudbini i sudbini njihove djedovine".

Beogradski list Danas donosi detalje iz prijedloga “osnovnog sporazuma Kosova i Srbije” koji “u članku 4. piše kako Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njezino ime”, što govori kako je riječ o dvjema neovisnim državama te da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”. Neovisni list Danas navodi kako se Zajednica srpskih općina, na kojoj inzistira Srbija, “u ovom dokumentu konkretno ne spominje, već se o njezinu osnivanju može zaključiti posredno, preko ostalih članaka”. Tako u članku 10. stoji da “obje strane potvrđuju svoje obveze za provođenje svih prethodnih sporazuma”. M.Flego
Najčitanije iz rubrike