Zdravlje
vrijeme je za detoksikaciju

Očistite tijelo od prerađene hrane uz dobre namirnice
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Zeleno povrće odličan je saveznik u procesu detoksikacije samih jetara

Detoksikacija je nešto što bismo s vremena na vrijeme svi trebali učiniti. Procesom detoksikacije čistite tijelo od toksina, smanjujete žudnju za nezdravim namirnicama, budite probavni sustav i pripremate tijelo na zdraviji oblik prehrane. Uz veliki izbor namirnica nije uvijek jednostavno odabrati ono najbolje. Očistite tijelo od bijelog brašna i prerađene hrane, uključujući šećer, brzu hranu, mesne prerađevine i meso, pesticide, kemikalije, konzervanse i sve zagrijavane masti ili ulja. Pijte što više vode kako biste isprali nagomilane toksine. Svježi limunov sok u pola čaše vode rano ujutro, sok od cikle ili mrkve također su snažni čistači organizma. Pokušajte i s čajem od maslačka, odličnim diuretikom koji ne ispire kalij iz organizma, a čisti jetra. Ovaj čaj možete piti najmanje tri puta dnevno. Jedite i organski uzgojene krastavce koji također ispiru višak toksina. Najgore što možete učiniti za svoje zdravlje jest da se ne krećete. Kretanje omogućava tekućinama u limfnom sustavu da cirkuliraju i izbace pohranjene toksine. Tekućine akumulirane u tijelu mogu naškoditi srcu i plućima. Brzo hodanje, trčanje ili čak skakanje može oživjeti limfne čvorove, pomažući im da sudjeluju u detoksikaciji.



Određena hrana pomaže tijelu da se riješi viška vode. Krastavci su puni vode i odličan su izvor vlakana, kalija, vitamina B, fosfora i magnezija. Zelena salata sadrži vitamin A i C. Špinat je dobar izvor kalcija i ne stvara sluz poput mliječnih proizvoda. Umjesto namakanja u kadi, pokušajte s naizmjeničnim hladnim i toplim mlazom vode pod tušem. Tako ćete stimulirati vaš limfni sustav i pomladiti se. Voće i povrće bogato vodom povoljno djeluje na rad bubrega i pospješuje izlučivanje vode iz organizma, dakle ima diuretski učinak, pomaže pri probavnim smetnjama te sprječava i ublažava crijevne infekcije, ima povoljan učinak na cirkulaciju, pomaže u regulaciji funkcije prostate, štiti i jača sluznice u cijelom tijelu.

U vremenu detoksikacije treba voditi računa o tome da se unose namirnice bogate vodom. Neka se na vašem jelovniku pronađe limun – vitamin C je ujedno poznat kao vitamin detoksikacije, uz pomoć kojeg ćete lakše razraditi toksine, a najbolji izvor ovog vitamina je u limunu. Zeleno povrće odličan je saveznik u procesu detoksikacije samih jetara. Jedite ga sirovo, iscijeđeno, kuhano. Upravo zeleno povrće ima najduži status u povijesti detoksikacije. Češnjak možete kombinirati uza sve namirnice. Možete ga dodati u salatu kao začin svakom jelu. Odličan je za srce i stimulira proizvodnju enzima.

Blagdanska trpeza gotovo redovito nas navede da pojedemo i popijemo više no što smo planirali i no što uopće možemo podnijeti. Temeljit odmor u spokojnoj atmosferi predstavlja idealan okoliš jer omogućava da se tjelesne energije potpuno posvete izvanrednoj zadaći. Za trajanja temeljitije detoksikacije, one koja je nastala zbog dugotrajnog nezdravog života, nezdrave masti, ciste, pa čak i tumori također se razgrađuju i izbacuju. Kada su organi eliminacije slabi ili preopterećeni, tijelo će pribjeći eliminaciji toksina preko bilo kojeg pogodnog ispusta, a budući da je ono preokupirano velikim čišćenjem na koje troši dosta energije, u to vrijeme ćemo se osjećati umorno i pospano. Svi ti simptomi ublažit će se i nestati kada se tijelo dobro pročisti, pod uvjetom da slijedimo zdrav način života i prehrane. Zajedno s pročišćavanjem, tijelo radi i na popravljanju svih eventualnih šteta, na generiranju novih stanica, pomlađivanju i popravljanju zdravlja. Sve se to odvija većinom dok spavamo. Izdržimo li neugodne simptome detoksikacije, dobro se naspavamo i odmorimo kada se osjećamo umorno ili loše, te ne pribjegnemo zatomljivanja simptoma lijekovima, osjetit ćemo divno stanje zdravlja na najbrži mogući način, a usput ćemo usvojiti neprocjenjive pouke o tome kako tijelo obnavlja zdravlje.

Jasminka Knežević
Svježi limunov sok u čaši vode rano ujutro, sok od cikle ili mrkve, snažni su čistači organizma

Prekomjerni toksini
Limfni sustav je ključ detoksikacije, jer njegova primarna funkcija je da se riješi otpadnih tvari iz stanica i krvotoka u organe za eliminaciju. Kada limfa postane troma, limfni čvorovi se začepe i izgube svoju funkciju filtra. Bez rutinskog ispiranja nakupine ostaju zarobljene u tijelu, stvarajući prekomjerne toksine i tako pridonose nastanku bolesti.

Ništa bez agruma
Agrumi su gotovo najbolji izvor vitamina C koji ima odlična antioksidativna svojstva. Vitamin C smanjit će razinu slobodnih radikala u tijelu i rizik od nastanka raznih bolesti. Uz vitamin C, citrusno voće dobar je izvor minerala i njihovih soli te narančastog biljnog pigmenta iz skupine karotenoida koji predstavljaju molekule slične vitaminu A.

Jogurt, brokula, cikla...
Cikla ima moćno protuupalno i fungicidno svojstvo. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, potiče rast stanica, smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu i pomaže u procesu regeneracije stanica jetara. Brokula može smanjiti rizik od nastanka raznih vrsta raka. Jogurt sadrži probiotike koji reguliraju rad probavnog sustava i jačaju imunitet.

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike