Regija
VINKOVAČKI PRIMJER

Od 84 zaposlenih u Nevkošu 18 s invaliditetom
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
Imaju i socijalnog radnika, Ministarstvo rada dalo im je status integrativne radne jedinice
VINKOVCI - Tvrtka Nevkoš, zadužena za prikupljanje i zbrinjavanje komunalnog i sveg drugog otpada koji se reciklira, jedna je od rijetkih, i ne samo u vinkovačkom kraju, koja se može pohvaliti da zapošljava osobe s invaliditetom. Prijavili su se na natječaj za zapošljavanje i održivost tih radnih mjesta te povukli 450.000 eura. Iz Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom dolaze u kontrolu dva puta godišnje i zadovoljni su kako se u Nevkošu odnose prema zaposlenima, o čemu govori i podatak da je od 10 novozaposlenih lani osmero s invaliditetom. Trenutačno je u Nevkošu zasposleno 84 djelatnika, od kojih je 18 s invaliditetom.

- Osobe s invaliditetom rade na svim poslovima, od računovodstvenih referenata u upravi do čistača ulica, nalagača na otpadu i reciklažnih djelatnika. Ukupno ih je 18, i mamo zaposlenog stručnog djelatnika – socijalnog radnika, a koji je, osim Upravi, odgovoran i Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - kaže direktor Ivan Bertić dodajući kako osobe s invaliditetom u Nevkošu imaju prednost jer, kaže, iznimno cijene svoje radno mjesto, privrženi su poslu, marljivi i jako su cijenjeni među djelatnicima.

- Od Ministarstva rada dobili smo status integrativne radne jedinice u sklopu tvrtke Nevkoš za zapošljavanje osoba s invaliditetom, što znači da smo ispunjavali uvjete od tehničkih i prostornih prilagodbi do vještačenja svakog radnog mjesta za rad osoba s invaliditetom. S tim možemo na tržištu rada nuditi zamjenske kvote - kaže Bertić i pojašnjava kako u slučaju da neka tvrtka nema zaposlene invalide i plaća penale, može tražiti od Nevkoša usluge u protuvrijednosti tog novca, točnije, ne zapošljava ih kod sebe, nego preko njih.

Miroslav Flego
Fenomenalno je!
Luka Pedić jedan je od zaposlenika s invaliditetom. “Počeo sam raditi 18. svibnja 2022. Bavim se čipiranjem posuda, uvođenjem novih i odjavom starih korisnika. Fenomenalno je! Dečki su bili super korektni, naučili me svemu u maksimalno kratkom roku”, kaže taj mladić koji uvijek nastoji izići u susret strankama, od kojih stižu samo pohvale.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike