Regija
SVJETLOVODNE TEHNOLOGIJE

U godinu je dana osposobljeno 56 optičkih stručnjaka
Objavljeno 21. siječnja, 2023.
Vinkovci su jedino mjesto u RH, ali i u Europi, gdje educiraju za rad na optičkoj infrastrukturi
VINKOVCI - Počele su prve ovogodišnje radionice u vinkovačkom Edukacijskom centru za svjetlovodne tehnologije, jedinom u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe u kojemu je dosad u pet edukativnih ciklusa osposobljeno 56 osoba za rad na optičkoj infrastrukturi. Otvoren je prije nepunih godinu dana i dosad je kroz edukacije Centra prošlo pet naraštaja, a s izobrazbom je upravo započeo i šesti naraštaj budućih stručnjaka za optiku.

Koliko je ovakav profil nužan tržištu, shvatili su prije godinu dana u Tehnološkom parku Vinkovci, uz sugestiju stanara i potporu Grada Vinkovaca.

- U ovoj je grupi i polaznik iz Splita kojega je njegova tvrtka poslala na edukaciju i trening nakon što je prepoznala naš rad kroz informacije u medijima - kaže direktor Tehnološkog parka Josip Gilja, dodajući kako do kraja 2030. slijede projekti među kojima je najveći gradnja 5300 kilometara pasivne agregacijske mreže u RH, kojom će se širokopojasni pristup granati do svakog grada i sela, a za taj posao trebat će nekoliko tisuća radnika.

Zamjenik gradonačelnika Josip Romić prati rad Centra od početka, a podijeljenih 56 certifkata je, kaže, potvrda kako je projekt uspio.

- U Vinkovcima isporučujemo znanja s jedinstvenom i pozitivnom pričom prenošenja deficitarnog, a sve traženijeg zanimanja iz jedinog i prvog Centra koji nudi ovakav tip edukacije, zanimljivo, u EU-u jedini pokrenut na inicijativu lokalne zajednice sufinanciranjem gradske uprave i stranim predavačima s velikim i bogatim iskustvom - kaže Romić.

Među polaznicima je i 32-godišnji Roland Baliban, Vinkovčanin, povratnik iz Irske.

- Ovo je moja nekadašnja osnovna škola u čije se klupe ponovno vraćam, jer sam prepoznao ovaj projekt na preporuku prijatelja i ljudi iz branše. Apsolutno sam jedini od polaznika koji nema nikakvog prijašnjeg doticaja s elektrotehnikom, pa ako sam ja mogao pohvatati sve, vjerujem kako mogu i drugi. Kroz desetogodišnji rad vani, što u Irskoj, što u Austriji, ispunila mi se želja vratiti se kući, a ovim se napokon ukazala prilika povratka za neki prosperitet koji sam uvijek priželjkivao u svom gradu. Evo, već prije završetka radionice, otvaraju se poslovne prilike, odnosno ponude za posao, što me baš veseli - kaže Baliban, kojemu je uručen certifikat kojim je i službeno osposobljen za rad na uvođenju optičkog interneta bilo gdje u svijetu.

Miroslav Flego
Iz Splita na edukaciju u Vinkovce
U vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije iz Splita je došao 21-godišnji Luka Milić, zaposlen u tvrtki Ital.

- Tjedan dana sam ovdje. Šef me poslao u suglasju s mojim preferencijama na edukaciju, jer je u Vinkovcima jedino mjesto u Hrvatskoj, ali i u Europi, gdje se to može naučiti. Iskreno, dojmovi su odlični. Baš je super spoj prakse i teorije za nas polaznike, pa razumijemo što radimo, a ne samo da učimo naslijepo - ne skriva oduševljenje Splićanin Luka, kojemu je, kako kaže, “sjeo” i slavonski mentalitet i hvali “vrhunsku ekipu odličnih, pristupačnih, pristojnih i zabavnih kolega”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike