Osijek
DAN MIMOZA: BORBA PROTIV RAKA VRATA MATERNICE

Redovito na pregled i papa-test!
Objavljeno 20. siječnja, 2023.
Od ove bolesti, teoretski, danas ne bi smjela oboljeti niti umrijeti ni jedna žena

U subotu, 21. siječnja, od 10 do 13 sati na Trgu Anate Starčevića u Osijeku održat će se 16. Hrvatski dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (usporedno s Europskim tjednom prevencije raka vrata maternice). Manifestacija se održava u organizaciji Gradske lige protiv raka Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s IK Javor iz Osijeka, Medicinskom školom, KBC-om Osijek, Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, Mammae klubom, ILCO-Osijek, Ja Ka - udrugom žena oboljelih i liječenih od raka jajnika te Studentskom sekcijm za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta, kao i s polaznicima aktivnosti Nacionalnog projekta Živjeti zdravo - Hodanjem do zdravlja. U navedenom će se vremenu, uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali te informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a, najavljuje Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva, koorddinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za Osječko-branjsku županiju.



Svojom učestalošću i smrtnošću, ali i nizom etioloških spoznaja, rak vrata maternice izazov je suvremene medicine te velik javnozdravstveni problem u razvijenim i u nerazvijenim zemljama. Bolest je to od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini i javnom zdravstvu, s obzirom na mogućnosti i znanja u sprječavanju i njezinu ranom otkrivanju, ne bi smjela, teoretski, oboljeti niti umrijeti ni jedna žena u svijetu. Nažalost, stvarnost je još uvijek poražavajuća.

- U Europi svake godine od raka vrata maternice oboli oko 60.000 žena, a oko 30.000 ih umire. Stope novooboljelih od raka vrata maternice variraju od zemlje do zemlje. Tako je istočna Europa područje najveće pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice u Europi. Te razlike ponajprije ovise o prisutnosti odnosno odsutnosti programa prevencije raka vrata maternice. Kroz dobro organizirane populacijske programe probira raka vrata maternice može se spriječiti i više od 80 % slučajeva raka vrata maternice. Danas postoji i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje je učinkovito u sprječavanju infekcije s najčešćim kancerogenim tipovima HPV-a (tip 16, 18 i drugi). Ako se cjepiva primijene u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije, pojavnost raka vrata maternice može se još više smanjiti. Provedbom ovih preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima koji bi omogućili sudjelovanje svih žena, znatno bismo smanjili breme od raka vrata maternice u svim zemljama i osigurali jednaku zdravstvenu zaštitu za sve građane EU-a - podsjeća dr. Kraljik.

U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice uzimanjem obriska vrata maternice (papa-test) kojim se mogu otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno.

Ipak, u našoj zemlji godišnje oboli oko 300 žena, a umire nešto više od 100 žena od invazivnog raka vrata maternice. U Osječko-baranjskoj županiji 2020. godine od invazivnog je raka vrata maternice oboljelo 18, a od lokaliziranog carcinoma in situ 108 žena. Iste je godine umrlo 12 žena, a 2021. njih devet.

- Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled - zaključuje dr. Kraljik.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike