Sport
GRADSKA NAKLAPANJA NEMAJU TEMELJ

Mađari štede, ali je glupost da su digli ruke od Osijeka
Objavljeno 19. siječnja, 2023.
Oba transfera (László i Beljo) planirana su ljetos, ali su se dogodila ove zime

Nastavak sezone HNL-a pred vratima je. U njemu će Osijekov prioritet biti Kup natjecanje gdje je dogurao do četvrtfinala, a tamo ga čeka domaći susret protiv Hajduka. U prvenstvu bijelo-plavi će pokušati izazvati Dinamo i Hajduk, jedine dvije momčadi kojima su na polusezoni gledali u auspuh.



Sve ukazuje kako bijelo-plavi zapravo igraju svoju jednu običnu sezonu otkako je u Gradski vrt ušao mađarski kapital. U prethodne dvije godine Osijek je mnogo toga dao ne bi li bio ozbiljan izazivač u utrci na naslov. I bio je, ali nije izdržao, pucao je u posljednjoj četvrtini prvenstva. Nakon odlaska Nenada Bjelice iz Gradskog vrta, u klubu su se odlučili na određene korekcije strategije, a novi put izazvao je određene sumnje kod dijela nogometne javnosti i navijača o budućnosti bijelo-plavih.

"Pipa" nije zavrnuta


Počele su se čak pojavljivati priče kako su mađarski vlasnici digli ruke od NK Osijek, a kao argument tim sumnjama koriste se aktivnosti koje su Osječani imali tijekom ove zime, jer su ih napustila dva ponajbolja igrača László Kleinheisler i Dion Drena Beljo, a na izlaznim vratima je i reprezentativni vratar Ivica Ivušić. Međutim, na te transfere ne treba gledati na takav način. Kleinheisleru je istjecao ugovor, klub mu je ponudio novi, koji je Mađar odbio, pa je prijetila opasnost da ga Osijek izgubi bez odštete. Zato je njegov transfer u Panathinaikos dobar posao. Što se Belje tiče, inicijalna odšteta od tri milijuna eura čini se malim novcem, ali zapravo cijeli je transfer težak više od šest milijuna eura, jer su u njega ugrađeni lako ostvarivi bonusi koji će na klupski račun vjerojatno sjesti u sljedeća tri-četiri mjeseca, a tu je i postotak od buduće prodaje. Stoga se nijedan od ta dva posla ne može staviti pod nazivnik "loš".

- Oba ta transfera planirana su još ljetos, ali su se spletom okolnosti dogodila ove zime. Dakle, nema govora o bilo kakvoj krizi, ili zavrtanju slavine od strane mađarskih vlasnika. Svi hrvatski klubovi dobar dio budžeta pokrivaju transferima, pa ne vidim u čemu je problem kada to radi Osijek. Ne može se očekivati kako će se klupski proračun puniti isključivo novcem mađarskih vlasnika. To jednostavno nije održivo, a već sam ranije objasnio kako će NK Osijek ubuduće pokušati napraviti balans kada je u pitanju prihod. Na transfere koje smo učinili, a smatram ih dobrim poslom, isključivo treba gledati iz tog aspekta. Beljin će, primjerice, biti vjerojatno najbolji koji je klub ikada napravio. NK Osijek nije ni u kakvoj krizi, a mađarski vlasnici ne razmišljaju o napuštanju projekta koji su započeli prije sedam godina - rekao nam je Vladimir Čohar, član Uprave NK Osijek, pa je dodao:

- U posljednje dvije godine ciljano nismo imali mnogo izlaznih transfera. Nije sada na snazi nikakva rasprodaja zato što smo odbili dosta ponuda za naše igrače koje smo smatrali financijski nedovoljnima. Stoga teza kako je NK Osijek u nekakvim problemima jednostavno nije točna. Ako ode i Ivušić, i dalje ćemo imati momčad koja je kompetitivna i jaka za ostvarenje rezultatskih ambicija u ovoj sezoni.

Konstanta u vrhu


Zapravo, u Gradskom se vrtu ne događa baš ništa što bi iskakalo iz uobičajenog načina poslovanja hrvatskih klubova. No, histerično okruženje u kojem živimo, a dijelom i ljubomora iz konkurentskih redova, generiraju krivu sliku stanja u NK Osijek. Posebno kada su u pitanju mađarski vlasnici. Ljudi su dosad u NK Osijek uložili više od 100 milijuna eura, a uz sve to završavaju i izgradnju novog stadiona na Pampasu, pa će se svatko tko imalo promisli pitati - zašto bi se sada povukli? Nema baš nimalo logike, zar ne? No, danas je teško zaustaviti takve priče kada krenu, jer ih u eter plasiraju oni koji nisu spremni, ili ne žele sagledati širu sliku. Uostalom, NK Osijek u posljednjih se sedam godina, nakon desetljeća života na rubu egzistencije, stabilizirao i postao konstanta u vrhu hrvatskog nogometa. Svake godine igra na europskoj sceni, dvije se sezone žestoko tukao za naslov prvaka. Naravno, postoje još stvari koje nisu dosegnute, možda se kroz ove godine znalo zalutati u strategijama, ali priče o raspadanju, ili neizvjesnoj budućnosti s mađarskim vlasnicima, doista nemaju temelj.

Na koncu, za NK Osijek prave će se stvari početi događati od trenutka kada se preseli na Pampas. Taj je trenutak tako blizu, pa nema baš nikakvog razloga za lošu vibru, a sve to samo zbog dva-tri transfera. Igrači su odlazili, a odlazit će i dalje. To je jednostavno nužnost u hrvatskom nogometu, a ne razlog za paniku. NK Osijek je dobro i takav će i ostati...

Dalibor Keler
100

milijuna eura, a vjerojatno i više, uložili su mađarski vlasnici dosad u NK Osijek

POČETNE POSTAVKE
NK Osijek zapravo se samo vraća na “početne postavke” kada je u pitanju kadrovska politika. Dugo, jako dugo, klub se oslanjao na promociju igrača iz Škole nogometa. Posljednje dvije godine pokušalo se na drugačiji način, ali bio je više nego jasno kako je takav put dugoročno teško održiv. Zato se NK Osijek opet okreće svojoj mladosti koja ga je održala na životu u najtežem razdoblju klupske povijesti. Uostalom, jedan od razloga zbog kojeg su se Mađari odlučili na ulaganje u klub bila je baš - Škola nogometa.

Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Srbić i Ude u finalu, Aurela sustigao umor

Najčitanije iz rubrike