Dome slatki dome
AMBIJENTALNA RASVJETA

Vanjska rasvjeta stvara ugođaje u vrtu
Objavljeno 19. siječnja, 2023.
Pravilno osvjetljenje može dodatno povećati osjećaj širine i dubine prostora

Vrt je vanjski prostor dnevnog boravka, mjesto za okupljanje i uživanje obitelji i prijatelja. Kao nastavak zatvorenog prostora kuće ili stana zahtijeva zadovoljavanje i funkcionalnih i estetskih zahtjeva korisnika. Vanjska rasvjeta je vrlo važan element formiranja ugođaja u vrtu. Stručnjaci iz područja rasvjete upućuju na pet tema o kojima je nužno razmišljati pri kreiranju optimalne ambijentalne rasvjete.



Ugođaj


Pažljivo dizajnirana rasvjeta usmjerena je k isticanju najljepših elemenata vrta. Važno je razmisliti kada i gdje trebate svjetlo. Je li cilj samo uživati ​​u pogledu iz dnevne sobe ili ćete organizirati druženja za više osoba i intenzivno koristiti vrt? Je li vaš vrt pravilnog tlocrtnog rasporeda ili je organskog oblika pa se traži romantičan ugođaj? Definirajte ugođaje koje želite postići. Odaberite pravi intenzitet svjetlosti. U prijašnjim vremenima rasvjeta vrtova bila je korištena na principu sve ili ništa, vrt je bio ili potpuno osvijetljen ili u potpunom mraku. Kod djelomične rasvjete vrlo je važno ne osvijetliti stabla i grmlje s previše svjetlosti, jer time ostatak vrta ostaje u potpunom mraku, što stvara neugodan efekt. Za postizanje svjetlosne ravnoteže i stvaranje ugodne atmosfere u vrtu optimalno rješenje je LED rasvjeta. Ona pruža velike mogućnosti postave, boje, intenziteta i dinamike svjetla. U osnovi postoje dvije boje svjetlosti: hladno bijela (4200 - 6500 K) i toplo bijela (<3300 K). Halogene žarulje i konvencionalne žarulje sa žarnom niti proizvode toplu bijelu svjetlost, ali troše puno energije. Štedne žarulje i LED su ekonomičnije, a nude se u obje boje.

Na terasi


Hladno bijelo svjetlo idealno je za osvjetljavanje živih biljaka i stabala, a toplo bijelo svjetlo se preporučuje na terasi i svim područjima gdje planirate duže sjediti ili boraviti. Dobra rasvjeta stvara odličnu interakciju između unutarnjeg i vanjskog prostora. Pravilno osvjetljenje može dodatno povećati osjećaj širine i dubine ukupnog prostora. Ne zaboravite na dinamiku i kontraste, jer stvaraju vizualno bogatstvo.
 
 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Ne zaboravite sigurnost
Dobra vanjska rasvjeta također uzima u obzir sigurnost. Pravilna rasvjeta staza smanjit će mogućnost ozljeda u večernjim satima. Ako imate malu djecu, razmislite gdje se najviše kreću i borave te dodatno osvijetilite takve pozicije. Ipak, kvalitetna rasvjeta i ugođaj prostora traže detaljnu analizu i puno promišljanja, pa je idealno prepustiti uređenje stručnjacima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike