Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

Emmett tehnika: Veliko bogatstvo u tako malom dodiru prstom
Objavljeno 19. siječnja, 2023.
Područje primjene je široko, od problema s kretanjem, bolovima u kukovima, nogama, leđima do probavnih i neuroloških problema

Vezani članci

ZA ZIMSKO VRIJEME

Eterično ulje đumbira za pse i mačke

Emmett tehnika je jednostavna, sigurna i nevjerojatno učinkovita terapeutska metoda mišićnog opuštanja koja se primjenjuje i na ljudima i na životinjama. Nastala je u Australiji. Osnivač Ross Emmett počeo je primjenjivati tehniku prvo na životinjama, a nakon puno vremena i na ljudima. Emmett tehnika se prvo razvila kao Rossovo sredstvo za liječenje bolesnih i uznemirenih životinja. Kao čuvar životinja, sudac za poslušnost australskih pasa i uspješan trener životinja imao je priliku isprobati i razviti svoju metodu. Otkrio je da njegova metoda osim što pomaže životinjama isto tako pomaže i njihovim vlasnicima i vodičima. Tako je počeo primjenjivati i usavršavati svoju metodu na ljudima.

Tehniku je počeo primjenjivati još 1999. godine, a od 2007. godine raširila se po svijetu. Do sada se primjenjuje u više od 40 država svijeta. U Emmett tehnici primjenjuje se lagani pritisak prstima na određene točke zvane Emmett točke. Emmett točke nisu tradicionalne trigger točke ili akupunkturne točke ili druge već poznate točke, već su to mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Blagim djelovanjem na te točke preko živčanog sustava šaljemo informaciju u mozak koji povratno šalje nove upute na to lokalizirano područje te na taj način mijenja loše obrasce rada mišića ili cijelog sustava mišića. Tako opuštamo cijelu fasciju, potičemo cirkulaciju krvi i limfe i pojačavamo izlučivanje prirodnih endorfina koji smanjuju stres. Opuštanjem problematičnog područja smanjujemo bol, poboljšavamo kretanje, a samim tim i kvalitetu života pacijenta.

Područje primjene je široko. Od problema s kretanjem, bolovima u kukovima, leđima, nogama, vratu do probavnih i neuroloških problema. Emmett terapijom možemo olakšati život starijim psima koji u većini slučajeva imaju problem s kretanjem, inkontinencijom ili problem sa srcem. Radnim psima možemo opustiti tijelo nakon napornog treninga, a izložbene pse opustiti i smiriti za izlaganje u ringu. Možemo djelovati i na anksiozne i agresivne pse opuštanjem napetosti u tijelu.

Emmett terapijom jačamo muskulaturu, pojačavamo neurološke impulse, smanjujemo bolnost i potičemo tijelo na oporavak, a sve to bez opterećenja, jakih i nekontroliranih fleksija i ekstenzija. Bitno je istaknuti da kod ove tehnike nema opasnosti od komplikacija i nema striktnih dijagnoza prema kojima (ne) idu točno određeni Emmett zahvati. Problemi na koje se može utjecati Emmett tehnikom za pse su napetost i bolnost u određenim dijelovima tijela, problemi s kretanjem zbog ozljede, neuravnotežen hod i stav, napetost u gornjem dijela leđa, napetost u području rebara i abdomena, bolovi u koljenu ili kuku, inhibirano kretanje/ograničenja mišića, problemi s vratom i položajem glave, problemi s probavom, s jednjakom i želudcem, inkontinencija, respiratorni problem, neurološki problemi, problemi s kretanjem starijih pasa, tremor te promjene ponašanja poput anksioznosti ili agresije. Smatra se da Emmett tehnika može komunicirati s tijelom na način opisan u znanstvenoj literaturi kao "Critical Point Analysis"… U svakom vrlo složenom sustavu postoji specifična, kritična točka čija će stimulacija rezultirati najvećim promjenama u sustavu. Emmett terapija je klasificirana kao dopuštena terapija od Royal College of Veterinary Surgeons. (Salon za pse Bedlington)
 
Tihana KOVAČIĆ-FARKAŠ, Emmett terapeut za pse
Kako izgleda tretman na psima
Kako izgleda Emmett tretman na psima? Nakon razgovora s vlasnikom o problemima koje je primijetio na svome psu, detaljno se prepipa pas i obrati pažnja na razlike u opsegu mišića, mišićnoj masi, pokretljivosti, fleksiji i ekstenziji zglobova ili bolnosti određenog područja. Potom se pas, ako može hodati, pusti da prohoda kako bi se zapazila nepravilnost u kretanju. Nakon toga se napravi terapija. Na terapije se može doći najčešće nakon 48 sati, a koliko često i koliko puta treba doći, ovisi o psu, tj. odgovoru njegova organizma na terapiju. Jako je bitno nakon tretmana da vlasnik kod kuće sudjeluje tako da detaljno prati promjene na svom psu jer su pomaci u nekim slučajevima tako mali, ali jako bitni jer su znak da je tijelo primilo informaciju i krenulo u promjenu. A ta promjena može biti čudesna.

Emmett terapijom možemo olakšati život starijim psima koji u većini slučajeva imaju problem s kretanjem

Najčitanije iz rubrike