Svijet
ZELENSKIJ: OVO JE UŽASNA TRAGEDIJA

U padu helikoptera na vrtić poginulo 14 osoba
Objavljeno 18. siječnja, 2023.

Najvjerojatnije je 14 osoba, među kojima je i ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirskij te drugi visoki dužnosnici ministarstva i jedno dijete, poginulo u srijedu ujutro, u padu helikoptera u blizini dječjeg vrtića u gradu Brovariju, nedaleko od Kijeva. Bili su na putu za Harkiv. Šef nacionalne policije Ihor Klimenko kaže da su poginuli i Monastirskijev zamjenik Jevhen Jenin te državni tajnik Jurij Lubkovič. Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao da je to "užasna tragedija" koja je izazvala "neopisivu" bol. Radilo se o transportnom helikopteru Nacionalne službe za izvanredne situacije EC-225. "U vrijeme tragedije djeca i djelatnici bili su u vrtiću", ističe guverner regije Oleksij Kuleba. Ozlijeđeno je 25 osoba, među kojima 11 djece. Zgrada spomenute službe stradala je u požaru nakon nesreće, a vatrogasci su ga ugasili sat kasnije. Ističe se da je posada bila spremna "izvršavati zadatke u teškim uvjetima" i imala "potreban broj sati leta". Julija Mendel, novinarka i bivša savjetnica predsjednika, rekla je da istražitelji razmatraju nekoliko uzroka - kvar opreme, pogrešku pilota i sabotažu. Iako je bilo dosta rano, oko 820 sati, neka djeca već su ušla u vrtić kad je helikopter pao u neposrednoj blizini.

Mendel kaže da su zaposlenici vrtića pokušali evakuirati djecu i sebe u sklonište, no da nisu uspjeli to učiniti na vrijeme. I.B.

SUĆUT PLENKOVIĆA I VON DER LEYEN
Brojni su bili izrazi sućuti ukrajinskim političarima i obiteljima žrtava. Učinili su to i premijer RH Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “U ovim teškim vremenima za Ukrajinu, nastavljamo stajati uz ukrajinsku vladu i narod”, napisao je premijer na Twitteru. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je svoje duboko žaljenje. “Tugujemo s vama”, napisala je. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da je poginuli ministar Denis Monastirskij “bio veliki prijatelj EU-a”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike