Tehno
TEST: VIVO Y76 5G

Zanimljiva kombinacija i ugodno iznenađenje
Objavljeno 13. siječnja, 2023.
Djeluje izrađen od stakla i metala, no kako je zapravo riječ o fenomenalno obrađenoj plastici, tako je i telefon olakšan

Vivo je odnedavno dostupan na našem tržištu, a ovaj peti po veličini svjetski proizvođač pametnih telefona na test nam je ustupio svoj model iz srednjeg razreda koji nas je u nekim stvarima ugodno iznenadio. Vivo Y76 5G nadasve je zanimljiv uređaj. Slično kao i brojni drugi modeli srednjeg cjenovnog razreda, a ovdje je vidljiv i lagani ples od zadržavanja pristupačne cijene pa do balansa hardverskih mogućnosti. Takva kombinacija nekada zna biti pun pogodak, a nekada zna završiti katastrofom. Srećom po Vivo Y76 5G, jer ovdje je "ples" otišao u dobrom smjeru, no s nekim mušicama koje će netko lako, a netko teže zanemariti.



Odlično pakiranje


Vivo Y76 5G stiže u paketu s punjačem, kabelom i za današnje pojmove pravim raritetom - slušalicama s 3,5 mm audiopriključkom. Ovo nam odmah daje naslutiti kako je Vivo Y76 opremljen 3,5 mm audioizlazom, što je itekako pohvalno. Iako su bežične (TWS) slušalice današnji mainstream, prednost pravog audioizlaza još je uvijek dobrodošla u nekim situacijama. U pakiranju stiže i silikonska maska za telefon, tako da ste s kupnjom odmah potpuno opremljeni. Telefon u ruci djeluje neočekivano lagano. Naime, na prvu Vivo Y76 djeluje izrađen od stakla i metala, no kako je zapravo riječ o fenomenalno obrađenoj plastici, tako je i telefon olakšan. Na desnom boku nalazi se poluga za reguliranje glasnoće i tipka za uključivanje mobitela s integriranim čitačem otiska prsta, koji je izrazito brz. Na vrhu se nalazi ladica za dvije SIM kartice, od kojih jedna može biti zamijenjena microSD karticom, a na dnu se nalazi jedan zvučnik, USB-C priključak, mikrofon i 3,5-milimetarski priključak za slušalice. Službene IP zaštite od atmosferskih elemenata očekivano Vivo Y76 nema.

Dobre i loše strane


Uključivanjem telefona nailazimo na prvu eventualnu manu - zaslon. Iako je u konačnici dobar, nekako zaostaje za konkurencijom. Naime, Vivo Y76 5G ima 6,58-inčni IPS LCD zaslon razlučivosti 1080 x 2408 točaka, što je sasvim u redu, no radi frekvencije osvježavanja od 60 Hz, i uz deklariranu maksimalnu svjetlinu od 460 cd/m2 čini se kao zaslon s neke od starije generacije telefona, bar kada gledamo ovaj cjenovni razred. No, iako na papiru ne obećava, zaslon je u praksi daleko bolji i zadovoljit će veliku većinu korisnika. S druge strane, svi će biti zadovoljni performansama. Telefon ispod poklopca pokreće 7-nanometarski MediaTek Dimensity 700 SoC kojem društvo pravi 8 GB RAM-a te 128 GB interne memorije proširive microSD karticom. Ovaj SoC dolazi s integriranim 5G modemom. Prema performansama, Dimensity 700 najčešće se uspoređuje s 8-nanometarskim Snapdragonom 720G, koji se može pronaći u prošlogodišnjim mobitelima srednjeg ranga, a za korisnike ovo znači da će telefon raditi brzo i fluidno te biti sposoban i za zahtjevnije zadatke. Uživanje u multimediji kvari mono zvučnik, no zato baterija kapaciteta 4.100 mAh pruža višesatno uživanje i rad na telefonu bez anksioznog traganja za punjačem.

Slika i snima


Kompromisni miks dobrog-lošeg nastavlja se i kod kamera. Naime, telefon straga ima tri kamere koje čine glavna kamera od 50 MP s otvorom blende f/1.8 i faznim sustavom autofokusa, a daje zadovoljavajuće fotografije u uvjetima dobrog osvjetljenja. No, loša strana je snimanje videa koje je moguće samo u 720p i 1080p te pri 24, 30 ili 60 FPS-a. Makrokamera od 2 MP s otvorom blende f/2.4 te dubinski senzor iste razlučivosti doimaju se tu kao da zadovolje formu, a minus je nedostatak ultraširokog senzora. Prednja kamera od 16 MP s otvorom blende f/2.0, a koja se smjestila u dizajnerski zastarjelom notchu u obliku kapljice vode ili suze, okida solidne fotografije. Softversko sučelje Funtouch OS 12 temelji se na Androidu 11, neodoljivo podsjeća na izvorni Android, a Vivo obećava tri velike nadogradnje. Za kraj ostaje cijena od približno 2400 kuna. Cijena je u rangu srednjeg razreda, a Vivo s Y76 cilja na kupce kojima će ovakav kompromisni miks biti bolji od modela konkurencije.
 
Marin REŽIĆ
U pakiranju stiže i silikonska maska za telefon, tako da ste s kupnjom odmah potpuno opremljeni

Najčitanije iz rubrike