Dome slatki dome
POVEZANI PROSTORI

Uživajte u “open space” konceptu
Objavljeno 5. siječnja, 2023.
Cjelovit prostor, podijeljen smještajem funkcionalnih grupa, doživljava se većim

Moderan način života ukida granice između privatnog, poslovnog i društvenog te stambeni prostor postaje mjesto za život, rad, druženje i slobodne aktivnosti. "Open space" ili otvoreni prostor često se pojavljuje kao arhitektonska prostorna koncepcija te povezuje dnevni boravak, blagovaonicu, kuhinju i druge sadržaje u skladnu cjelinu.Svjetlije


Cjelovit prostor, podijeljen smještajem funkcionalnih grupa, doživljava se većim, svjetlijim i prozračnijim te je kao takav puno ugodniji od manjih i odvojenih prostornih cjelina. Funkcionalnost se ponajprije odnosi na pravilan raspored elemenata unutar pojedinačnih grupa – dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, radnog prostora te pravilan odnos između samih grupa. Boravak i obavljanje pojedinih aktivnost u jednoj funkcionalnoj cjelini ne smiju remetiti aktivnosti u drugoj. Otvoreni prostori, bez obzira na funkcionalnu podijeljenost, trebaju biti jedinstveni u ugođaju koji pružaju. Odabrane boje, materijali, tkanine i stilovi trebaju biti usklađeni, jer će kao takvi naglasiti prostorne kvalitete. Preporučljivo je kombinirati maksimalno četiri različita materijala ili boje, i to na način da su dvije naglašenije, a druge dvije se pojavljuju u detaljima i dekorativnim elementima. Previše boja, materijala i doživljaja u otvorenom prostoru će ga vizualno smanjiti.

Detalji


Najsigurniji odabir je stil prema vlastitoj želji uz dopunu detalja poput lustera, lampi, svijećnjaka ili slika nekog drugog stila. Ako želite pratiti trendove, odaberite geometrijske minimalističke elemente te ih dopunite retrodetaljima, koji će ih naglasiti. "Open space" koncepcija pruža velike mogućnosti u kreativnom izražavanju i stvaranju efektnih prostornih doživljaja. Njima će svakako pridonijeti velika količina dnevne svjetlosti te kvalitetno riješena rasvjeta. Centralno i pojedinačno postavljena rasvjetna tijela s mogućnošću reguliranja jačine svjetlosti stvarat će posebne doživljaje u prostoru, koje ćete individualno kreirati ovisno o željama i potrebama.
 
Monika Galović Rolich, mag. ing. arh.
Vizualni kontakt
Ukoliko se dnevni boravak kao grupa treba proširiti zbog povećanog broja ukućana i gostiju, blagovaonica će idealno poslužiti za dodatni smještaj i povećanje broja sjedećih mjesta. Njihova dobra međusobna dispozicija, omogućit će odličan vizualni kontakt, komunikaciju ili mogućnost zajedničkog praćenja tv programa.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana