Mozaik
GLAZBENA HUMORESKA BEZ RIJEČI

Krunoslav Dražić i Rockoko Orchestar snimili “Bećar na bunaru”
Objavljeno 31. prosinca, 2022.
Prva pjesma koju potpisuje ne samo kao autor, nego i kao samostalni izvođač

Instrumental "Bećar na bunaru" vesela je glazbena humoreska bez riječi nastala u glazbenoj radionici Rockoko studija. Autori pjesme su Slavko Nedić i Krunoslav Dražić, koji je i odsvirao sve instrumente, osim berde, koju je svirao Damir Butković Budo.



Sve to pod budnim okom i uhom Tihomira Ivanetića u čijem je studiju (Rockoko studio) pjesma i snimljena jednog lijepog dana, nakon još boljeg roštilja. I tako, nakon gotovo dvije tisuću snimljenih skladbi za druge ovo je prva koju Krunoslav Dražić potpisuje ne samo kao autor, aranžer, studijski glazbenik, nego i kao samostalni izvođač.

A što radi bećar na bunaru dok iščekuje cure koje dovode stada na ispašu. Imaginarna je slika koje je ostala samo još u pjesmi. Bećara više nema - otišli su u Irsku, ni stada više nema, a i bunari su presušili. Ipak pjesma nije i upravo ona dočarava nostalgiju za tim lijepim vremenima. Uz pjesmu je predstavljen i lyric video u produkciji CroRec Videa.

 



Krunoslav Dražić potječe iz glazbene obitelji i cijeli niz naraštaja Dražića vezan je uz glazbu, od pradjedova, djedova i roditelja. Prvi kontakt s tamburama imao je s nepunih osam godina u KUD-u Zrinski, u Brodskom Stupniku. Rat je prekinuo glazbeno školovanje, ali želja za znanjem i intenzivni rad u KUD-u doveli su do toga da se Krunoslav Dražić s nepunih 14 godina počinje profesionalno družiti s tamburama, najprije s TS-u Tkanica (od 1995. do 1998.), zatim s TS-om Širok Šor (od 1988. do 2006.), s kojima snima tri albuma na kojima sudjeluje ne samo kao primaš, nego i kao aranžer. Od 2006. godine Dražić se priključuje novoosnovanom tamburaškom bendu Prijatelji s kojim svira idućih deset godina i snimaju dvostruki album "Jedna je Hrvatska".

Od 2016. Krunoslav postaje član benda Miroslava Škore, a već sljedeće godine postaje član respektabilnog benda u tamburaškoj glazbi - Berde Banda, čiji je član i danas. Također je član Brodske udruge tamburaša (BUT) te Brodskog tamburaškog orkestra (BTO), član festivalskih orkestara "Zlatne žice Slavonije" (danas "Aurea Fest"), "Pjesme Podravine i Podravlja", "Šokačke pisme", "Brodfest" i mnogih drugih. Za većinu od tih orkestara Krunoslav ulogu instrumentalista proširuje pišući aranžmane za njih. Već dugi niz godina Krunoslav Dražić, zajedno s Damirom Butkovićem, čini studijski sastav Rockoko Orchestra koji vodi Tihomir Ivanetić. Oni su snimili desetak albuma te nekoliko stotina snimki za razne izvođače.

Krunoslav Dražić za svoj svirački, skladateljski i aranžerski rad višestruko je nagrađivan. Dobitnik je nagrade Status za najboljeg svirača tamburaških instrumenata: 2016., 2018., 2019. i 2020. godine. U HUZIP arhivi Krunoslav Dražić ima registrirano oko 2000 snimki na kojima je sudjelovao kao glazbenik izvođač, a u ZAMP bazi nalazi se više od 400 skladbi koje Krunoslav Dražić potpisuje kao skladatelj ili aranžer. T.K.

Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike