Novosti
KAKO ĆE ULAZAK U SCHENGEN UTJECATI NA MIGRACIJE

Suvremeno izbjeglištvo
postalo način života za
gotovo 100 milijuna osoba
Objavljeno 28. prosinca, 2022.
Pogranična područja bit će pod snažnim utjecajem migracijskih procesa koje je iznimno teško kontrolirati

UN-ova agencija za izbjeglice u svom izvješću o globalnim migracijskim trendovima navodi da je danas jedna od 78 osoba na svijetu prisiljena napustiti svoje prebivalište zbog nasilja ili progona. Trenutna ukrajinska izbjeglička kriza na tlu Europe broji više od 7,3 milijuna prelazaka granica. Naime, te su osobe registrirane u svim državama članicama Europske unije, dok ih četiri milijuna ima privremenu zaštitu.



Neriješena pitanja


U zemljama članicama, kako navodi UNHCR, nalazi se 12,3 milijuna ukrajinskih izbjeglica. Osim ukrajinskog izbjeglištva, pitanje sirijskog dugogodišnjeg izbjeglištva još nije riješeno. UNHCR navodi kako 13,4 građanina u Siriji još uvijek treba humanitarnu pomoć jer je interno raseljenih osoba 6,7 milijuna, dok se 6,6 milijuna sirijskih izbjeglica nalazi diljem svijeta.

Sandra Cvikić, znanstvenica s Instituta "Ivo Pilar", tvrdi da je pitanje izbjeglištva ne samo gorući društveno-politički problem nego je suvremeno izbjeglištvo postalo način života za gotovo 100 milijuna raseljenih osoba, što je presedan u ljudskoj povijesti. "Izbjeglištvo kao način življenja iz godine u godinu postaje sve kompleksnije jer je praksa pokazala kako izbjeglice dugi niz godina provode kako u ilegalnom tako i u legalnom statusu pod međunarodnom zaštitom. I jedni i drugi su osobe bez državljanstva, dok samo manji broj ostvaruje zakonom zajamčena građanska i ljudska prava u zemljama privremenog boravka i zaštite ili zemljama tranzita", navodi Cvikić. Na upit kakav to može imati utjecaj na Hrvatsku podsjeća da su upravo Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija bile direktno uključene u sirijsku izbjegličku krizu 2015./2016. Iako je Hrvatska tada za većinu izbjeglica bila zemlja tranzita, Cvikić naglašava da ne treba zaboraviti i činjenicu da su hrvatski građani imali živo iskustvo vlastitog progonstva i izbjeglištva iz Domovinskoga rata. "Uzmite samo primjer da se Hrvatska 1992. godine, dok je bila još uvijek pod svjetskim embargom, skrbila o izbjeglicama iz BiH i prognanicima iz hrvatskih okupiranih područja najvećim dijelom samostalno i vlastitim sredstvima", podsjeća.

Nakon ovog novijeg iskustva sa sirijskim izbjeglicama u tranzitu kroz Balkansku rutu, u Hrvatsku se doselilo preko EU programa preseljenja/premještaja 400 osoba. Prema riječima znanstvenice Cvikić, te su osobe dragovoljno izabrale Hrvatsku kao zemlju u kojoj žele živjeti, dobile potrebnu međunarodnu zaštitu, zakonit i siguran boravak u članici EU-a. "Prema podatcima MUP-a od 2017. godine, sirijske izbjeglice, većinom obitelji, doselile su se u Hrvatsku u sedam navrata te je njihova integracija u hrvatsko društvo započela u Slavonskom Brodu, Zadru, Zaprešiću, Zagrebu, Velikoj Gorici, Karlovcu i Sisku", kaže ona. Nasuprot ovakvom legalnom dolasku, boravku i integriranju u hrvatsko društvo, situacija s ukrajinskim izbjeglicama i ratnim sukobom za kojega se ne zna koliko će dugo trajati dodatno usložnjava rješavanje pitanja velikoga broja sirijskih izbjeglica kojih najviše još uvijek ima u Turskoj.

Prihvat i integracija


Cvikić drži da njihov status u Turskoj još uvijek nije riješen. "Hoće li oni dobiti državljanstvo i biti konačno naturalizirani, ili će se pokušati s njihovim povratkom u Siriju, ili će se otvoriti put za njihov odlazak prema EU-u? Ono što je brutalna realnost sirijskog izbjeglištva u Turskoj jest činjenica da su ljudi 10 godina zamrznuti u stanju kojemu se ne vidi izlaza i da ne postoji primjer u praksi koji bi poslužio za kreiranje i implementiranje projekta povratka tih izbjeglica svojim domovima čak i da za to postoje uvjeti", pojašnjava Cvikić.

Postavlja se pitanje kako će u tom kontekstu ulazak Hrvatske u Schengen zonu utjecati na rješavanje problema izbjeglištva. Pogranična područja bit će pod snažnim utjecajem migracijskih procesa koje je iznimno teško kontrolirati unatoč pojačanom nadzoru preko najnovijih tehnologija i militarizacije granice uporabom specijalne policije. "Kako će te činjenice, ali i zakonodavstvo utjecati na izbjeglice, tako će neupitno utjecati i na svakodnevni život hrvatskih građana. Rješavanje sigurnosnog pitanja granica uz pitanje prihvata, registriranja i integriranja migranata svih kategorija i statusa od ključne je važnosti ne samo za Hrvatsku nego i Europsku uniju. EU do sada nije pronašao funkcionalna rješenja koja bi omogućila ostvarivanje ljudskih prava migranata te njihovo integriranje u društva zemalja prihvata koja u velikoj mjeri pružaju otpor pridošlicama", tvrdi Cvikić.

Mišljenja je da ako u skorije vrijeme ne dođe do značajnijih pozitivnih promjena u implementaciji migracijskih politika unutar i izvan EU-a te poboljšanja sustava prihvata i integracije migranata, onda će rješavanje svih problema vezanih za suvremene migracije, nažalost, krenuti u pravcu povećane militarizacije, nadzora i legitimne uporabe sile kroz institucije države, što posljedično neće biti dobro kako za migrante tako i za domicilno stanovništvo.
Tomislav Prusina
ČEČENI KANE TRAŽITI AZIL U HRVATSKOJ
Više desetaka Čečena nalazi se nedaleko od granice i kani zatražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, tvrdi savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman i upozorava da bi među pristiglima mogli biti borci Putinova suradnika Ramzana Kadirova. Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeće u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Umjesto da odsjednu u hotelima u Sarajevu za koje imaju vaučere, upućuju se prema granici Hrvatske kako bi tamo zatražili azil. “Ovim oni očito zlouporabljuju pruženo gostoprimstvo naše države koju koriste kao odskočnu dasku za ulazak u EU”, rekao je Hoffmann za portal Hrvatski medijski servis (HMS) iz Mostara. Dio migranata iz Čečenije, prema njegovim riječima, već se nalazi na području zapadne Bosne gdje pokušava ući u Hrvatsku i zatražiti azil. Prema njegovim navodima, “dio pristiglih Čečena pripada tzv. kadirovcima koji ne samo da su obmanuli granične policajce BiH prilikom ulaska u BiH, nego je i motiv njihova ulaska u EU daleko od ostvarivanja azilantskog statusa”. “Ova situacija predstavlja potencijalnu ozbiljnu ugrozu za sigurnost kako BiH tako i EU, upravo u svjetlu ratnog sukoba u Ukrajini”, istaknuo je Hoffmann. On se zauzeo za ukidanje bezviznoga režima s Rusijom kako bi se otklonili ovi sigurnosni problemi, a BiH uskladila svoju vanjsku politiku s Europskom unijom. H

Sandra Cvikić, znanstvenica s Instituta “Ivo Pilar”

NEREGISTRIRANI I VEĆINOM BEZ LEGALNIH DOKUMENATA

”Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova iz veljače 2018. godine, hrvatsku je granicu ilegalno prešlo od 16. rujna 2015. do 5. ožujka 2016. godine 658.086 migranata od kojih je tada 608.801 bio registriran. Gotovo 100 posto ilegalnih prelazaka granice dogodio se u Vukovarsko-srijemskoj županiji (655.370 ili 99,6 posto), a u Osječko-baranjskoj županiji granicu je prešlo 2698 migranata (ili 0,4 posto). Za 49.267 migranata koji su prešli granicu ne zna se tko su jer ih se nije uspjelo u Hrvatskoj registrirati”, ističe znanstvenica Cvikić napominjući kako su, prema evidenciji Ministarstva, oko 30 posto izbjeglica bila djeca, 20 posto žene i polovina muškarci. Samo je njih 16 posto posjedovalo važeće legalne putne isprave. U tom je izbjegličkom valu bilo najviše Sirijaca (nešto više od 48 posto), potom Afganistanaca, blizu 30 posto, Iračana oko 16 posto, a preostali dio činile su izbjeglice iz Irana, Pakistana, Albanije, Alžira...

LJUDSKI, LOGISTIČKI I FINANCIJSKI ASPEKT
Projekt mirne integracije hrvatskoga Podunavlja najbolje ilustrira razmjere ljudskog, logističkog i financijskog aspekta povratka prognanih i izbjeglih građana svojim domovima nakon ratnoga sukoba. Naime, na područje Vukovarsko-srijemske županije se nakon srbijanske oružane agresije 1991. godine i okupacije istočne Slavonije, kroz taj projekt trebalo vratiti prognano/izgnano stanovništvo koje je brojilo 125.396 osoba, odnosno, kako tvrdi dr. Dražen Živić, najmanje je 84.000 osoba bilo prisilnih migranata s prijeratnim prebivalištem u Vukovarsko-srijemskoj županiji. “Za usporedbu, 3,6 milijuna izbjeglica koji imaju privremeni status zaštite u Turskoj ukazuje na svu složenost i kompleksnost osmišljavanja i provedbe dugotrajnog projekta povratka Sirijaca u svoje prijeratne domove. Vjerujem da će rješavanje tog problema sljedeće godine u Turskoj, uz još nepoznate razmjere sukoba u Ukrajini, snažno utjecati na Hrvatsku koja sada postaje sastavnim dijelom šengenske zone”, upozorava Cvikić.