Sport
“OVO JE PRILIKA MALIMA” - TO JE PRIČA ZA MALU DJECU

Prvenstvo s 48 momčadi
uništavanje je nogometa
Objavljeno 22. prosinca, 2022.

Još se sliježu dojmovi sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, za koje će prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino reći "nikad bolje prvenstvo", a već se kreću provoditi planovi za ono 2026. godine u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama.



Profit i samo profit


Bit će to posve drukčije prvenstvo od ovoga u Kataru. Po mnogo stvari, najviše po udaljenosti, broju reprezentacija koje nastupaju, opuštenosti, pravom navijačkom ludilu, manjem razmetanju bogatstvom... SP u Kataru bio je pun kontroverzi i kritika, ali FIFA-u to mnogo ne dira, jer organizacija koja je tu zbog nogometa zapravo pokušava obezvrijediti nogomet kakav znamo i odavno je sport stavila u drugi plan, a profit iznad svega. Nakon Seppa Blattera na čelu FIFA-e čekali smo poštenog čovjeka i vizionara, a dobili smo Infantina čije "genijalne" zamisli nogometni svijet gleda s gnušanjem. Tijekom uživanja u glamuru Katara i druženju sa šeicima, na pamet mu je pala ideja da se SP održava svake tri godine. Zašto na veliki priljev novca u FIFA-inu blagajnu čekati četiri, kad se može tri godine. Čovjek želi započeti novu eru nogometnog sporta, ali, srećom, u toj ideji ga ne podržavaju klubovi i igrači, ali Švicarac je lukav tip i bojimo se da bi mogao uspjeti sa svojom "revolucijom" i suludom idejom o SP-u svake tri godine.

Borba TV kuća


Jedno je sigurno, FIFA će profitirati i na sljedećoj svjetskoj smotri koja neće biti održana u krugu od 50 kilometara kao u Kataru, nego u tri države, u 16 gradova podijeljenih u čak četiri vremenske zone i udaljenosti na tisuće kilometara. Na sljedećem SP-u igrat će "pola svijeta", bit će se na njega lakše plasirati. Umjesto 32 reprezentacije, u ždrijebu će ih biti čak 48, što znači da kvaliteta nogometa sigurno opada. Bit će više momčadi iz Afrike, Azije i Amerike, a prvi put će svoje zagarantirano mjesto na SP-u imati i jedan sastav iz Oceanije. Prvenstvo će trajati 33 dana, a na njemu će biti čak 104 utakmice. Ili možda ne... FIFA još nije donijela konačnu odluku o sustavu natjecanja, ali navodno je najizglednija ona s 12 umjesto dosadašnjih osam grupa. S brojem 48 nema savršenog omjera za nokaut-fazu, uvest će se dodatno kolo, šesnaestina finala u koju će se plasirati po dvije najbolje momčadi iz svake skupine te osam najboljih trećeplasiranih. Sustav natjecanja još nije konačno objavljen, a bit će problem i broj utakmica svakog dana u grupnoj fazi. Bit će ih svakodnevno valjda šest, to je moguće kad se igra u Kanadi, Meksiku i SAD-u, ali što će biti s budućim svjetskim smotrama? Problem su i termini, američki gradovi na Istočnoj obali poput New Yorka i Bostona kasne za Europom šest sati, dok Seattle, Los Angeles i San Francesco kasne dodatna tri sata. Televizijske kuće velikih europskih zemalja zahtijevat će raniji početak utakmica, a južnoameričke bi voljele kasnije utakmice sa Zapadne obale.

Osim domaćina, broja sudionika i dobre zarade FIFA-e, još je dosta nepoznanica oko SP-a 2026., za koji Infantino kaže da će biti povijesni jer će dati priliku “malim nogometnim zemljama” da nastupe na najvećoj nogometnoj pozornici. No to su priče za malu djecu, istina je da je FIFA proširila SP zbog više novca od TV prava i sponzora.

Ivana Liović
Na SP-u 2026. bit će više utakmica i momčadi, sve će trajati duže i bit će slabije kvalitete

Europa bjesni zbog FIFA-e
U Europi su ljutiti zbog proširenja SP-a koji će trajati čak pet tjedana umjesto dosadašnja četiri i imat će najvjerojatnije 104 utakmice umjesto 64. Europa u tom proširenju najgore prolazi. Dobit će samo tri reprezentacije više na SP-u, dok bi Afrika u SAD-u trebala imati čak devet momčadi, a Azija osam. Južna Amerika imat će samo šest, isto koliko i Sjeverna Amerika.

Najčitanije iz rubrike