Sport
VELIKO PRIZNANJE ZA IGRE NA SP-U U KATARU

Trojac Vatrenih u
najboljih 11 L’Equipea
Objavljeno 19. prosinca, 2022.
Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru bilo je najefikasnije u povijesti. Na 64 utakmice postignuta su rekordna 172 pogodaka, što je prosjek od 2,69 po susretu. Time je za jedan pogodak nadmašen dosadašnji rekord, koji je ostvaren dva puta, 1998. u Francuskoj i 2014. u Brazilu. Ukupan broj pogodaka sigurno će biti nadmašen na sljedećem SP-u, koji će 2026. organizirati SAD, Meksiko i Kanada, jer će to biti prvo u novom, proširenom formatu, s čak 48 reprezentacija.

Ovo je bio i treći najposjećeniji SP do sada, s ukupno 3.404.252 gledatelja, a masovniji je bio samo onaj 1994. u SAD-u (3.587.538) i u Brazilu 2014. (3.429.873). Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca s osam je pogodaka odnio Francuz Kylian Mbappe, koji je postao tek drugi igrač u povijesti s hat-trickom u finalu, nakon Engleza Geoffa Hursta (1966.). Brojnim rekordima u svom vlasništvu Lionel Messi dodao je i onaj za broj odigranih utakmica na SP-u, koji sada iznosi 26.

Odlične igre hrvatskih reprezentativaca nisu promaknule ni u izborima za pojedinačna priznanja. Iako su ih osim Luke Modrića, koji je dobio Brončanu loptu za trećeg najboljeg igrača SP-a, zaobišle nagrade FIFA-e, nisu i one renomiranih svjetskih medija. Najviše svakako "zvoni" izbor renomiranog francuskog L‘Equipea, koji je čak tri "vatrena" uvrstio u najboljih 11 SP-a. To su Dominik Livaković, Joško Gvardiol i Luka Modrić. Osim njih, tu su još Marokanci Hakimi, Saiss i Amrabat, Argentinci Acuna, Fernandez i Messi, te Englez Saka i Francuz Mbappe. G.R.
Vatrenima od FIFA-e 27 milijuna dolara
Osim naslova prvaka, trećeg u svojoj povijesti, Argentina je vrlo dobro i zaradila od Svjetskog prvenstva u Kataru. FIFA je osigurala bogat nagradni fond, od ukupno 440 milijuna dolara, rekordni do sada, “gaučima” je pripalo 42 milijuna dolara, a finalist Francuska zaradila je 30 milijuna. Sjajan rezultat Vatrenih također je bio plodonosan, pa će blagajna HNS-a biti punija za 27 milijuna dolara, a taj iznos bit će podijeljen između HNS-a i svih članova reprezentacije. Svaka reprezentacija koja je nastupila u Kataru zaradila je minimalno devet milijuna dolara.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike