Mozaik
DOČEK VATRENIH PODIJELIO JAVNOST

Proslava povijesnog postignuća, mogla je i trebala biti puno bolja
Objavljeno 19. prosinca, 2022.
Program je dočeka nogometne reprezentacije u Zagrebu organizirao HNS u suradnji s Vladom i Gradom Zagrebom

Eurosport je objavio videopresjek velike fešte na zagrebačkom središnjem trgu uz naslov: Hrvatska se vratila kući na veliko slavlje nakon osvajanja trećeg mjesta. Reuters piše da je Zagreb pružio "toplu dobrodošlicu hrvatskim nogometašima nakon trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu".



Program dočeka nogometne reprezentacije sa Svjetskog prvenstva u Kataru organizirao je Hrvatski nogometni savez (HNS) u suradnji s Vladom i Gradom Zagrebom. Ta je informacija objavljena za javnost prije dočeka, a kako je sve to izgledalo i zvučalo vidjeli smo u nedjeljnom prijenosu na HRT-u. Da je to bio veličanstven doček, složit će se svi koji su, unatoč prosinačkoj hladnoći i gužvi, bili osobno na zagrebačkim trgovima i ulicama kako bi vidjeli brončane nogometaše, pa makar na trenutak. U ograđenoj je navijačkoj zoni na dočeku bilo veselo jer, iako nije bilo punktova za kupnju piće, bilo ga je dopušteno unositi. Osigurani su i sanitetski čvorovi. Ukratko, za navijače na mjestu događaja organizator je napravio svoj posao. No velika većina ipak nije mogla doći osobno u Zagreb, pa su morali sve to pratiti u izravnom televizijskom prijenosu na HRT-u.

Podsjetimo, događaje od velike važnosti u nas uvijek prenosi HRT, koja jedina ima infrastrukturu da pokrije nešto tako opsežno kao što je doček Vatrenih u Zagrebu. U isto vrijeme HRT je dužan podijeliti svoj pool signal sa svim nacionalnih frekvencijama koje ga žele prenijeti u svom mediju. To ukratko znači da realizacijska ekipa HRT-a snima sliku i ton. Na dočeku su pokrili cijelu trasu kretanja oba autobusa kroz grad i neopisivu gužvu. Ono što se gledateljima nije svidjelo bila je loša slika. Kako doznajemo od profesionalnog kamermana koji je u nedjelju bio na mjestu događaja, broj upaljenih baklji bio je toliki da je satima u zraku stajala dimna zavjesa, kroz koju se golim okom nije moglo vidjeti autobus, a kamoli okom kamere. Dodaje kako nije posebno smetala činjenica što je pao mrak, jer dimna zavjesa jednako smeta i pri danjem svjetlu.

Čak i više od slike, gledateljima je zasmetao zvuk prijenosa, posebice onaj koji je dolazio s pozornice. Kako smo spomenuli na početku, doček su organizirali HNS, Vlada i Grad Zagreb, koji su odgovorni za dio programa koji se odvijao na pozornici, a režiju je potpisao Joško Lokas. Nakon što je Opća opasnost na Trgu bana Josipa Jelačića izvela svoj blok hitova i obveznu navijačku "8 slova", činilo se da će večer proći u zabavnom tonu. No, osim klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", koja je izvela hrvatsku himnu i dala bar neku dozu dostojanstva ovom događaju, ostalo je bilo na razini seoske fešte. Prema dostupnim informacijama, odabir bendova navodno je bio rađen prema želji samih Vatrenih (uz Opću opasnost, nastupili su Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys i Slavonia bend), ali sve ostalo bila je stvar redatelja. Onima koji nisu pratili prijenos, teško je opisati što se događalo na pozornici. Bilo je groteskno slušati buku voditelja kako pjevaju i izvikuju budnice kao da su na svadbi, a ne na događaju od nacionalne važnosti koji prati cijela Hrvatska. Razlog tome je navodno bila namjera da se vikom voditelja "sakrije" to što Vatreni pjevaju Thompsonovu pjesmu "Lijepa li si". Kao što to biva, dan poslije se na društvenim mrežama i portalima razvlačila priča o fijasku na pozornici više nego o samim brončanim nogometašima.

Dostojanstvo koje su Vatreni pokazali svojim uzornim ponašanjem i povijesni uspjeh koji su postigli na Svjetskom prvenstvu u Kataru ne mogu biti zasjenjen lošom priredbom njima u čast. No ostaje činjenica da se ovo moglo i moralo napraviti puno bolje i primjerenije svojoj svrsi.

Tanja Kvorka
SPAŠEN OD OPASNOG ZRAČENJA ANTENE
Kako nam javljaju kolege koji su toga dana radili i po 12 sati na terenu, unatoč tome što se na jednom mjestu skupilo 80.000 ljudi, zabilježen je samo jedan incident, o kojemu su društvene mreže već počele brujati. Jedan je navijač s bakljom skočio na reportažni kombi Nove TV i unatoč tome što su ga svim silama pokušali dozvati da siđe, on to nije učinio, pa su ga morali silom spustiti zaštitari. Nakon objave snimke na internetu, nekima se taj postupak zaštitara nije svidio, no bio je itekako nužan. Naime, navijač je stao na kombi točno pred antenu koja je emitirala prijenos i odašiljala znažno zračenje koje je štetno za zdravlje i može izazvati ozbiljne posljedice. Zaštitari su morali odraditi svoj posao i zaštiti osobu, koliko god to neugodno izgledalo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike