Regija
MEMORIJAL ZA POGINULE BRANITELJE

Sjećanje na Gordanu Loborec, Marija Grahovca i Marion Angeliku Strasser
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Inicijativa Mate Bubaša: Poginulim braniteljima posmrtno dodijeliti vojne činove
SLATINA



Udruga dragovoljca i veterana Domovinskog rata Slatina organizirala je memorijal posvećen poginulim hrvatskim braniteljima Mariju Grahovcu, Gordani Loborec i Angeliki Marion Strasser, na kome su se okupili članovi i predstavnici čak devet udruga iz Slatine, Nove Bukovice, Bakića, Zdenaca, Voćina, Virovitice i Duge Međe, a sudjelovali su i predstavnici virovitičko-podravske županijske HVIDR-e i Časničkog zbora iz Vrbovca.



Nakon polaganja vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika poginulim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade i molitve koju je predvodio župnik preč. Dragan Hrgić, sudionici Memorijala okupili su se u dvorani Vatrogasnog doma. Predsjednik UDVDR-a Slatina Ozren Rastija u uvodnom je obraćanju pozdravio sve njih, a posebno članove Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina – Orahovica i predsjednika Tomu Grahovca kao suorganizatora skupa, te gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića, predsjednika Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matu Bubaša i predsjednika virovitičkog Ogranka i virovitičko-podravske Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vladu Paurića.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina – Orahovica Tomo Grahovac založio se za održavanje spomena na pognule branitelje i tradicije memorijalnih okupljanja. – Želim da se žrtva naše djece ne zaboravi bar dok smo mi živi, a ovakve memorijale treba održavati i kad nas više ne bude, a nas je sve manje: kad je udruga osnovana 1994. godine bilo nas je 75, a sada nas ima samo 18. – rekao je.

O značenju i obvezama udruga proisteklih iz Domovinskog rata i potrebi sjećanja na poginule branitelje govorio je i predsjednik županijske ZUiČ HVIDR-e Mato Bubaš.

– Ti mladi ljudi bez predomišljanja obukli su uniforme, uzeli puške u ruke i stali u obranu grada Slatine i domovine. Umjesto da odu u Zagreb ili u Njemačku, oni su odabrali put obrane svoga grada i okolnih općina. Njihov doprinos obrani moramo isticati i to je zadatak udruga. U nastajanju je Udruga djece poginulih branitelja, na koju ćemo prenijeti dio aktivnosti koje sada mi obavljamo. – rekao je Bubaš i založio se da poginuli branitelji posmrtno dobiju vojne činove. – To je samo papir, ali roditeljima će mnogo značiti kao moralna satisfakcija i način da im se država oduži za žrtvu njihove djece.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Virovitica Vlado Paurić pozdravio je sve nazočne uime svoje udruge i Podružnice VPŽ te prenio pozdrave novog predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske generala Slavka Barića. – Naš je cilj, koji smo dužni ostvariti prema našim poginulim hrvatskim braniteljima, čuvati ovu našu domovinu i da zaista naša domovina bude ono o čemu smo sanjali, a taj cilj nije moguće ostvariti ako sve nas ne bude krasila sinergija, zajedništvo i međusobno poštivanje. – rekao je Paurić.

Gradonačelnik Denis Ostrošić zahvalio je na pozivu te pozdravio prisute branitelje i goste. – Ovakvi memorijali pravi su način da se vide ratni drugovi, veterani, branitelji koji su, kad je trebalo, bili na braniku države. Grad Slatina podržava sve braniteljske udruge, i tako će biti i nadalje. Zahvaljujem udruzi koja na pravi način počinje ponovno raditi ono što udruga treba raditi. – rekao je gradonačelnik i otvorio igre branitelja.

Petar Žarković
Najuspješnija HVIDR-a Slatina
Subotnje prijepodne sudionici memorijala proveli su u zajedničkom druženju, odmjeravajući svoju spretnost u visećoj kuglani, pikadu i streljaštvu zračnom puškom. Premda rezultati natjecanja nisu bili u prvom planu, u pikadu najuspješniji bili su ekipa HVIDR-e Slatina i pojedinačno Zdenko Zdelar (UDVDR Slatina), u streljaštvu najbolja je bila momčad GO UHDDR-a Slatina i pojedinačno Alen Vuglovečki iz iste ekipe, a u visećoj kuglani najbolje rezultate ostvarila je ekipa HVIDR-e Slatina, a pojedinačno Miroslav Marković iz iste ekipe.

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike