Mozaik
IN MEMORIAM SAŠA ZALEPUGIN

Jedna od najvažnijih osoba u povijesti televizije u Hrvatskoj
Objavljeno 27. studenog, 2022.
Kao novinar je intervjuirao neke od najistaknutijih osoba iz politike, kulture i glazbe

U 92. godini umro je legendarni TV voditelj Saša Zalepugin. Prije 40 dana doživo je moždani udar i od tada je bio na jedinici intenzivne njege na zagrebačkom Rebru. Vijest je na društvenim mrežama objavila njegova supruga Tihana Harapin Zalepugin, koja se od njega oprostila i na Facebooku, riječima: "Zbogom, dušo moja, jedno moje - čekaj me".



Mozaične emisije


Aleksandar Saša Zalepugin rodio se u Sarajevu 1931., završio je gimnaziju u Pazinu, a zatim upisao slavistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija već je pisao za tisak, a bio je i glumac amater te predsjednik Studentskog kazališta, tada popularnog SEK-a. Bio je i voditelj Centra za kulturu Radničkog sveučilišta u Zagrebu te direktor ansambla hrvatskih narodnih plesova i pjesama Lado. Rad na Radioteleviziji Zagreb započeo je 1966., prvo kao urednik emisije "Kulturna panorama", a od 1968. kao urednik Kulturnog programa TV Zagreba. U povijesti HRT-a ostao je upisan kao jedan od najboljih urednika zabavnog programa tadašnje Televizije Zagreb, i to početkom sedamdesetih, kada je počeo uređivati i voditi seriju mozaičnih emisija pod nazivom "Nedjeljom popodne" u trajanju od četiri sata, koja je pokrivala teme kao što su sport, moda, film, glazba, kazalište, kulturna baština, zanimljivosti iz Hrvatske i inozemstva.

Kao novinar je intervjuirao neke od najistaknutijih osoba iz politike, kulture i glazbe, uključujući imena kao što su Richard Nixon, Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Sophia Loren i drugi. U isto vrijeme 1970-ih uspješno je organizirao mnoge javne manifestacije kao što su prestižni međunarodni Modafest u Hvaru i Trogiru te stotine modnih revija, od kojih je jedna čak održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, što je bilo apsolutni presedan. Godine 1978. ostao je bez funkcije urednika zbog "prozapadnjačke orijentacije". Nakon toga počinje voditi i uređivati novu seriju mozaika "Sastanak bez dnevnog reda", sve do 1991.

Štetno zračenje


Otišao je u mirovinu 1996., ali nije se umirovio, nego je predano nastavljao obavljao svoj posao kao suradnik, predavač, konzultant i urednik. Četiri godine bio je proglašavan najpopularnijom TV ličnosti u Jugoslaviji, dobitnik je i Zlatnog vijenca i Oskara popularnosti te ordena rada od predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, prema raznim anketama bio je i jedna od deset najpopularnijih osoba u bivšoj zemlji, a u anketi Nacionala proglašen je jednom od deset najvažnijih osoba u povijesti televizije u Hrvatskoj.

Od 1982. angažiran je na istraživanju uzroka i posljedica štetnog zračenja na ljudsko zdravlje. Tvrdio je da je uspio pronaći način potpunog eliminiranja štetnog zračenja za ljudsko okruženje, što je nastojao i znanstveno dokazati.

Tanja Kvorka
U povijesti HRT-a ostao je upisan kao jedan od najboljih urednika zabavnog programa tadašnje TV Zagreb

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike