Kultura
PREDSTAVLJENA DRUGA KNJIGA “HEROJSKI VUKOVAR”, O 30 GODINA GRADA HEROJA

Život nakon reintegracije, povratka, obnove i razvoja
Objavljeno 28. studenog, 2022.

Nakon što je u prvoj knjizi “Herojski Vukovar” opisana priprema i provedba agresije na Vukovar 1991. i njezine goleme posljedice, u petak je u Hrvatskom domu Vukovar predstavljena i druga knjiga, koja obrađuje teme srpske okupacije Vukovara, mirne reintegracije, povratka prognanika, obnove te gospodarskog i društvenog razvoja Vukovara.



Predsjednik Društva za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica i glavni urednik i inicijator projekta Ante Bičanić pojasnio je kako su autori opsežno prikazali povijest grada, život njegovih stanovnika, tragediju koju su prošli; odnosno Vukovar u posljednjih 30-ak godina.

- Obje knjige temeljene su na više od 3000 povijesnih izvora, dokumenata i bibliografskih jedinica, donose više od 650 dokumentarnih fotografija i ostalih likovnih priloga koji svjedoče o povijesti Vukovara. Ovaj je znanstveno-izdavački projekt započeo prije dvijei pol godine, okupili smo respektabilan autorski tim, pa je sudjelovalo 38 znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja, prije svega znanosti, kulture i obrazovanja, koji su pisali sve relevantne teme koje se tiču Vukovara od 1991. do prošle godine - rekao je Bičanić, podsjetivši kako je prva knjiga tiskana i objavljena u studenome prošle godine.

Prema riječima Natka Martinića Jerčića iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, druga knjiga sadržava 17 članaka, a naglasak je stavljen na razdoblje od okupacije do mirne reintegracije. Također je dan osvrt na povratak i obnovu života nakon reintegracije.

Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar, izjavila je kako je u knjizi predstavljena kulturna obnova grada na Dunavu od 1998. godine i povratka u Vukovar, kada je muzej počeo djelovati u razrušenom dvorcu Eltz.

- Pratili smo otvaranje i drugih kulturnih ustanova, kao i pripreme za formiranje i otvaranje Muzeja vučedolske kulture i arheološkog parka. S vremenom smo različite kulturne događaje pretvorili u tradicijske manifestacije, poput Festivala komorne glazbe i Vukovarskih adventskih svečanosti, a poslije i filmskog festivala - navela je Marić.

Znanstveno-izdavački projekt “Herojski Vukovar: Povijest grada i život Vukovarki i Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. - 2021.)” započeo je 2020. godine s ciljem istraživanja, analiziranja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara. D.Korpoš
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike