Kultura
SJEĆANJE NA UMJETNIKA FIKRETA BALIĆA

Evocirali uspomene uz pjesme i poeziju
Objavljeno 27. studenog, 2022.
Gradsko amatersko kazalište "Leo Srdoč" i njegov predsjednik Oliver Jukić organizirali su glazbeno sjećanje na nedavno preminuloga Fikreta Balića, svoga člana, inače slatinskoga likovnog i glazbenog umjetnika i člana HDLU-a.

"Sve će to, o, mila moja, prekriti ružmarin, snjegovi i šaš, i dvije će pokisle ptice sa tvoga oka prhnuti na jug", stihovi su balade koju je 1979. na albumu "Bitanga i princeza" izvelo Bijelo dugme. Te stihove, uz brojne druge, osamdesetih godina pjevali su i mnogi bendovi u malim sredinama, a među njima bili su i slatinski glazbenici, koji su svirali i pjevali možda više za sebe i svoje prijatelje, a manje za širi krug svojih sugrađana, ali uspomene iz mladenačkih dana ostale su trajno. Aktivan sudionik tih glazbenih događaja, ali ne samo osamdesetih godina, nego sve do prošle godine, bio je i Fikret Balić. Točno sedam mjeseci nakon preminuća osebujnog vagabunda, u znaku glazbe i stihova koje je volio dogodila se glazbeno-poetska večer u cafe-baru Haustor, u središtu Slatine.

- Nakon otvorenja posljednje Fikretove izložbe slika u Zavičajnom muzeju došli smo u ovaj prostor, malo svirali, i sada smo se htjeli podsjetiti tih trenutaka, evocirati uspomene, sjetiti se čovjeka. Sve je poteklo iz kazališta, jer on je član od prvoga dana, a imao je i određene ideje o postavljanju mjuzikla, koje je život prekinuo - ispričao nam je Jukić.

Večer je protekla u intimnom ozračju, uz Jukićeve izvedbe pjesama, koje u starijih izazivaju sjećanja na prohujale godine, a u mlađih zanimanje za nekada slušanu vrstu glazbe. Nastupili su i Miško Granjaš i Rajko Pacaloš, izvodeći pjesme koje su nekad svirali s Fikretom. Ugođaju su pridonijeli zvukovi violine glazbenice Ines Jagec i kazivanja stihova pjesnikinje Svjetlane Carić, ali i nazočnost Fikretove supruge Jelene i pjevača Dražena Čižeka, kojega je Fikret pratio na gitari na mnogim nastupima. I Čižek se uključio u program i otpjevao nekoliko pjesama, među kojima i jednu autorsku, posvećenu upravo Fikretu. Za mikrofon je stao i mladi Ante Benković, koji je tako pokazao da su članovi GAK-a "Leo Srdoč" spremni aktivno sudjelovati u kulturnim zbivanjima.

- Nije to ništa spektakularno, ništa megalomanski, našli smo se da malo sviramo, radije bih da se više puta nađemo na sličnom, možda spontanom, okupljanju i prisjećanju ovdje nego u nekom većem prostoru. Svatko će doći na svoje, netko može nekad doći, kad mu odgovara. Bitno je da se zabavimo i u glazbenom sjećanju prisjetimo onih koji nisu više s nama - kaže Jukić. P.Žarković
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike