Regija
”ŠAFRAM” I DALJE GRADI I NABAVLJA OPREMU

Nakon 30 godina vodeći
proizvođači začinske paprike
Objavljeno 28. studenog, 2022.
Kada su 1991. krenuli "iz zagrebačke garaže", u tvrtki Šafram zasigurno nisu zamišljali da će danas biti vodeći hrvatski proizvođač začina. Oni od 2000. godine djeluju u Virovitičko-podravskoj županiji, u Turanovcu, i zahvaljujući EU fondovima, ali i odličnoj suradnji s VIDRA-om i Poduzetničkim inkubatorom VPŽ-a, redovito povlače znatna EU sredstva.

Župan Igor Andrović, u pratnji svog zamjenika Marija Klementa i načelnika Općine Lukač Đure Bukvića, obišao je njihove nove pogone u Turanovcu. U Šaframu si ih dočekali osnivač i vlasnik tvrtke Mirko Šafranko, direktorica Arijana Šafranko Salihćehajić i voditelj proizvodnje Željko Vlašić. Povod je bila nova investicija tvrtke - "Izgradnja poslovne građevine – dogradnja proizvodne hale gospodarske namjene pretežito proizvodne djelatnosti – prerada začina, dogradnja nadstrešnica i punionice za viličare, te nabava gospodarskih vozila, viličara i opreme". Vrijednost projekta, koji je prošao na mjeri 4.1.2. i koji je na natječaj prijavljen u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom VPŽ-a, iznosi 7.516.663 kune, a potpora iznosi 3.398.358 kuna. Tvrtka je provela i projekt "Sunčana elektrana za vlastitu potrošnju", vrijedan 711.776,68 kuna, od čega je 50 posto bilo nepovratnih EU sredstava.

Spomenuta investicija nastavak je priče kojom tvrtka planira povećati proizvodnju i plasman robe na domaće tržište, ali i inozemna.

- U općinu Lukač, u naselje Turanovac, došli smo početkom 2000. godine, a ovo je četvrti projekt koji smo prijavili u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom VPŽ-a, s kojim imamo odličnu dugogodišnju suradnju. Gotovo svi projekti financirani su većim dijelom iz fondova EU-a, a sufinancirani su u visini od 50 posto. To je velik poticaj poduzetništvu, tako možemo smanjiti troškove i biti konkurentni na tržištu. Svi dosadašnji projekti osiguravaju nam poziciju kakvu trenutno imamo, a smatramo se vodećim proizvođačem začinske paprike i ostalih začina u Hrvatskoj. To nam daje mogućnost jačeg konkuriranja u pakiranju robnih marki, koje imaju sve veći udio na tržištu. Trenutno imamo 70 stalno zaposlenih djelatnika. Stalnih kooperanata imamo 30-ak i uglavnom su svi s područja Virovitičko-podravske županije. To je velika prednost i zbog blizine, ali i troškova transporta - rekla je direktorica Arijana Šafranko Salihćehajić.

Surađuju sa svim velikim trgovačkim lancima u Hrvatskoj.

- Šafram nije samo jedna od perjanica općine Lukač nego i cijele naše županije. Veseli me svaka nova investicija ove tvrtke koja postoji već više od 30 godina i koja je vodeći proizvođač prvenstveno začinske paprike. Već smo saznali za neke nove ideje i nove projekte i vjerujem da će se ova prerada i proizvodnja u Turanovcu i u budućnosti širiti - rekao je župan Andrović.
Izvoze 20 posto domaćeg prometa
- Što se tiče izvoza, on iznosi otprilike 20 posto domaćeg prometa i to su uglavnom zemlje u okruženju koje su nam također dugogodišnji partneri. Dio proizvoda odlazi u Njemačku, Švicarsku, Nizozemsku, čak i Veliku Britaniju. Što se tiče zapadnog dijela Europe, nalazimo se u svim većim trgovačkim lancima, od kojih svakako treba istaknuti njemački Kaufland - zaključila je Šafranko Salihćehajić.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike