Osijek
PROSLAVA 86 BRAČNIH JUBILEJA U BILJU

Maria i Josip Kiš zajedno 66 godina: Spajao ih bicikl, a razdvajala vojska
Objavljeno 28. studenog, 2022.

Između zidova sale tek obnovljenog Doma kulture Bilje evocirale su se uspomene na skupnih nekoliko tisuća bračnih godina 86 parova slavljenika bračnih jubileja. Okupila ih je općinska i župna zajednica na tradicionalnoj veselici, kojoj je prethodila misa Dejana Henčića u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u centru Bilja.



Općina Bilje, kaže načelnik Željko Cickaj, organizirala je zajedničku proslavu bračnih jubileja za sve koji su ove godine slavili 25, 30, 40, 50, 55 i više godina braka. "Brak i obitelj su vrijednosti koje cijenimo i zato održavamo ovu tradiciju. Sudjelovali smo na svetoj misi, potom smo priredili svečanu večeru, a zabavljali su nas tamburaši Folklornog ansambla Bilje", kaže Cickaj, kojemu su u dijeljenju butelja vina, licitarskih srca, cvijeća i novčanih darova pomogli predsjednik Općinskog vijeća Zdenko Jumić, Ivana Plaščak, vijećnica i ravnateljica KRC-a Bilje, Igor Gamoš i Frano Kopić.

Najstariji par na proslavi činili su Maria i Josip Kiš iz Kopačeva, koji su u braku već 66 godina. Josip, 86-godišnjak, i dvije godine mlađa Maria, zagledali su se jedno u drugo prije gotovo sedam desetljeća u Kopačevu. "Spazio sam ju prvi put kada je iz Laslova dolazila u moje selo posjetiti svoju rodbinu. Od tada smo nerazdvojni. Dakako, prva je pusa, poput ove večerašnje na zabavi, pala i prije braka. Ljubovali smo isprva neko vrijeme, nije bilo jednostavno, srce mi je uzela Laslovčanka do koje sam prvi put išao biciklom, od Kopačeva do Laslova. Poslije je bilo lakše, išao sam do nje vlakom", prisjetio se Stjepan u petak, s istim onim žarom u očima kakav je sjajio kada je ugledao ljubav svog života.

Stalno su zajedno, osim kada ih je, kaže Maria, razdvojio Josipov odlazak u vojsku, već tri mjeseca nakon vjenčanja.

Darko Pejić
PUNO BRAKOVA TRAJE VIŠE OD 60 GODINA
- Divno je vidjeti ovoliko veselja. Ima dosta bračnih parova koji slave više od 60 godina braka. Prije nekoliko godina odlučili smo ovako slaviti bračne jubileje svojih sumještana. Prekrasan ugođaj, prepun Dom, morali smo neke smjestiti čak i za stolove na prostoru pozornice. Dom smo obnovili, a ovakvi su događaji i prilika da se uživa u njegovu novom izgledu. Zadovoljni smo što se možemo ponovno okupljati, družiti i veseliti, baš kako smo to radili godinama prije pandemije - kaže biljski načelnik.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike