Sport
KANAĐANI IGROM I RIJEČIMA BACILI RUKAVICU HRVATSKOJ

Primiriti “divlje” Kanađane! Hrvati trebaju raširiti krila i biti hrabriji
Objavljeno 26. studenog, 2022.
S Kanađanima se ne smije ući u jurnjavu, do izražaja treba doći iskustvo i tehnička kvaliteta naših igrača

Remi na startu protiv Maroka, a za koji se ne može reći kako je bio planiran, stavio je na leđa hrvatskim reprezentativcima imperativ pobjede nad Kanadom.



Istina, čak i ako izgubimo taj susret, o čemu ne želimo niti pomišljati, izgledi za prolaz u drugi krug postojat će, ali bit će svedeni na teške kalkulacije, jer nećemo ovisiti samo o sebi. Prije negoli je počeo turnir u Kataru, mnogi su Kanadu označili kao najlakšu utakmicu u skupini, ali nakon prvih nastupa slika se dramatično promijenila. Hrvatska je izgledala pospano i umorno protiv Maroka, a Kanada je odigrala nevjerojatnu utakmicu protiv Belgije u kojoj je igrom ugodno iznenadila mnoge stručnjake, a na koncu je nezasluženo poražena dijelom zahvaljujući i užasnom suđenju.

"Ludi" Kanađani


Ako bi se sudilo prema tim prvim utakmicama, Hrvatsku bi se odmah moglo oplakati, ali nogomet je daleko od egzaktnosti. Svaka utakmica je nova priča, pa ono što se dogodilo ranije nema baš nikakvog utjecaja ako su glave čiste. Ključna stvar kod naše reprezentacije trebala bi biti - samokritika. Ne smijemo se zavaravati. Protiv Maroka smo odigrali loše i to treba priznati, ali ne i zbog toga očajavati. Nedjelja i susret protiv Kanade novi je dan i prilika u kojoj Hrvatska treba pokazati svoje pravo lice. Lice koje smo vidjeli u najvećem dijelu Lige nacija. Teško je objasniti grč u kojem je Hrvatska igrala protiv Maroka. Je li on bio uvjetovan taktičkim zamislima, ili je bio samo psihološke prirode samo zato što prvi nastupi uvijek stvaraju posebnu psihozu, sada je nevažno. Važno je da Hrvatska protiv Kanade raširi krila i odigra daleko hrabrije i odlučnije.

- Moramo imati više kretanja bez lopte i više okomitih dodavanja i utrčavanja u prazan prostor. Ne smijemo biti statični kao protiv Maroka - poručuje naš izbornik.

I sam Dalić kao da je bio pomalo iznenađen načinom na koji je Kanada odigrala susret protiv Belgije.

- Nisu trebali izgubiti. Igrali su napadački s visokim presingom. Izgledali su jako moćno, a izgubili nakon što su primili pogodak zbog jedne pogreške. Takav je nogomet. Uglavnom, igrali su mnogo bolje nego u posljednjim utakmicama koje smo skautirali. Nije to čudno, jer u pitanju je Svjetsko prvenstvo, a Kanada ima mlade igrače željne dokazivanja. Morat ćemo odigrati jako dobro, daleko bolje nego protiv Maroka. Kanađani imaju pravo biti ambiciozni, nadati se, a naše je pravo da se pripremimo - kaže Dalić.

Kako zauzdati te "lude" Kanađane? Njihov nogomet neke je ostavio otvorenih usta, a drugi, pak, nisu impresionirani jer smatraju da su previše "divlji", ali kako god gledali na Kanađane bit će to ozbiljan izazov za Hrvatsku. S jedne strane naša mudrost i iskustvo, a s druge nevjerojatna energija koja izlazi iz svakog kanadskog igrača. Presudno bi moglo biti koliko će dugo Kanađani moći "gariti" 300 na sat i, naravno, kako će Hrvatska odgovoriti na to. Presinga se ne bismo trebali bojati, s obzirom na kvalitetu koju posjedujemo u veznom redu, a za takve suparnike koji su spremni krenuti u bjesomučan presing miran pas i kombinatorika najbolji su lijek. Hrvatska to može, a vjerojatno će i morati, bar u početku susreta igrati na taj način.

Jedno je jasno. Nije se uputno upustiti u jurnjavu s Kanađanima, jer u takvom "hrkljušu" teško ćemo profitirati. Treba nam brz i točan protok lopte, bilo kakva "carinjenja" nisu preporučljiva, jer kanadske će osice uvijek biti blizu. Opasan može biti i sjevernoamerički mentalitet u kojem respket prema suparniku ne postoji.

Je li Livaja rješenje?


Kanađani ne znaju kalkulirati, a situacija u kojoj se nalaze nakon poraza od Belgije to im niti ne dopušta. Igrat će na sve ili ništa. Na to Hrvatska mora biti spremna, a kakav je njihov mentalni trenutak najbolje govori izjava njihovog izbornika Johna Herdmana, koji je nakon poraza od Belgije igračima u skupu poručio: "Idemo sje..ti Hrvatsku".

- Herdman se tako izrazio, a koliko je to pristojno, ne znam, ali to je njegovo pravo. Nećemo se osvrtati na to, moramo govoriti na terenu i pokazati da smo bolja momčad. Sigurno ćemo porazgovarati s igračima o tome kako ne bismo iskočili iz tračnica. Te nas riječi trebaju samo motivirati - mirno je komentirao Dalić.

Zapravo, od tih nabrijavanja suparnika cjelokupnu hrvatsku javnost više zanima hoće li naš izbornik posegnuti za promjenama u momčadi? Bio je kritičan prema nastupu pojedinih igrača protiv Maroka, ali bar po njegovim riječima to ne mora značiti nekakve velike promjene u momčadi.

- Ne razmišljam o nekakvim velikim promjenama. Nakon analize suparnika bit ćemo određeniji po pitanju sastava - kaže Dalić.

Najviše se zaziva promjena u vrhu napada, jer Kramarić je protiv Maroka bio nevidljiv, iako to nije samo njegova krivnja. No, u vrhu napada treba nam igrač koji je jači na lopti, ali i u ideji. Livaja ili Petković mogli bi biti pogodno rješenje, jer bude li Kanada jurcala kao protiv Belgije, otvorit će se golem prostori koje njih dvojica itekako znaju koristiti.

Na kraju, možda nije loše što su nam izbori oko konačnog rezultata suženi nakon remija s Marokom. Hrvatska je uvijek najjača bila kada bi se našla u nezgodnom položaju. Ovaj u kojem se nalazimo sada daleko je od alarmantnog, ali takav će postati ako ne pobijedimo Kanadu.

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
ključ
SUSRET S KANADOM ZA HRVATSKU JE TRENUTAK ISTINE

Zlatko Dalić

hrvatski izbornik

- Nemamo velikih razmišljanja o promjenama u momčadi za susret protiv Kanade. Nakon analize suparnika bit ćemo određeniji oko sastava. Jasno nam je da moramo biti bolji u odnosu na susret s Marokom, a momčad koja je igrala taj susret sigurno ima velike rezerve za odigrati kvalitetnije.

Luka Modrić

kapetan Hrvatske

- Nismo došli ovamo samo nastupiti. Ambicije su nam veće. Ne želim da me se krivo shvati, ali nije nam jedini cilj proći skupinu, no to je prvi cilj, a ako to napravimo, postat ćemo opasni za sve.

LUKA MODRIĆ TREBA POMOĆ SUIGRAČA
Kapetan Luka Modrić i dalje je dominantan u našoj igri, ali mora dobiti daleko konkretniju pomoć od suigrača kako bi Hrvatska bila opasnija i napadački aktivnija. Povećalo je iznad Matea Kovačića. Mnogo se priča o njegovim sposobnostima, a on ih, bar u dresu reprezentacije, prerijetko demonstrira. Uglavnom se skriva u sjeni Luke Modrića, a sada je trenutak u kojem on iz te “hladovine” mora izići. Nije više ni mlad, a još manje neiskusan. Mnogo je teških utakmica u njegovim nogama, ali u reprezentaciji je uvijek nekako suzdržan. Zato je došlo vrijeme u kojem treba opravdati veliko povjerenje koje u njega ima izbornik Zlatko Dalić.

TKO NA DESNO KRILO?
Ozljeda Nikole Vlašića u susretu protiv Maroka opet je otvorila pitanje desnog krila. Hoće li Zlatko Dalić tamo poslati Lovru Majera s “kontra nogom”, ili će pribjeći opet rješenju kojem je često znao pribjegavati, a nije donosilo nekakve posbne benefite s igračem koji po vokaciji uopće ne pripada na tu poziciju, poput Kramarića ili Pašalića. Dalić vrlo teško mijenja neke svoje zamisli, pa je teško vjerovati kako će u tako važnom susretu pribjeći nekakvoj velikoj inovativnosti. Jedna od opcija mogao bi biti tandem koji čine Livaja i Petković, ali nekako nam se čini da je ona, bar za početak utakmice, vrlo malo vjerojatna. Opet, s obzirom na to da se od Kanade ne očekuje “parkiranje autobusa” pred vlastiti kazneni prostor, proboji po bokovima možda i neće biti od presudne važnosti, pa u tom svjetlu Dalić možda donese i neočekivanu odluku kada je u pitanju izbor ofenzivaca.

Najčitanije iz rubrike