Regija
NACIONALNA KONFERENCIJA “ZAUSTAVIMO NASILJE NAD ŽENAMA”

Od 1. siječnja Obiteljski centar, cilj je i osnivanje Akademije socijalne skrbi
Objavljeno 26. studenog, 2022.
POŽEGA - U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je u petak u Gradskoj knjižnici Požega nacionalnu konferenciju "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja", koja je okupila brojne predstavnike institucija i stručnjaka iz područja zaštite od nasilja nad ženama. Konferenciju je otvorio ministar Marin Piletić, a sudjelovali su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić, županica požeško-slavonska Antonija Jozić i drugi.

- Iz Požege i Požeško-slavonske županije želimo poslati snažnu poruku da je bilo kakav oblik nasilja društveno neprihvatljiv. To je društveni problem koji se tiče svih nas, ne samo nasilje nad ženama nego i nasilje nad djecom, osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom - istaknula je županica Jozić.

Gradonačelnik Željko Glavić izrazio je zadovoljstvo što je Požega izabrana za obilježavanje tog iznimno važnog dana.

- U 2022. godini imali smo u Hrvatskoj 12 femicida. To ne znači da je nestala samo jedna osoba, nego su trajno oštećene obitelji, djeca koja su ostala bez majke, braća i sestre koji su ostali bez najbližih, roditelji bez svoje djece. Na ovo treba upozoravati svih 365 dana u godini - naglasio je ministar Marin Piletić te dodao: - Požega donedavno nije imala sklonište za žene, a danas u Hrvatskoj imamo 25 takvih skloništa, zahvaljujući europskim sredstvima. Želimo poslati jasnu poruku da činimo sve i na reformi sustava socijalne skrbi. Od 1. siječnja 2023. godine osnivamo Obiteljski centar kao savjetodavnu službu obiteljima u kriznim vremenima koja izazivaju stres u obiteljima. Cilj je i osnivanje Akademije socijalne skrbi koju bi polazili svi iz sustava socijalne skrbi, usavršavajući se trajno, kako bi bili dostojanstveni u svom poslu - rekao je ministar.

Ministar Piletić održao je i radni sastanak sa županicom Jozić te gradonačelnicima i načelnicima PSŽ-a te obišao gradilište zgrade Centra za socijalnu skrb u Požegi. B.S.T.
Šimonović Einwalter istaknula je kako sankcioniranje nasilnika ne smije biti u visini zakonskog minimuma

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike