Regija
DJEČJI DOM “SV. ANA” ZVRŠIO PROJEKT “UČIONICA ZA ŽIVOT”

Renoviran je i opremljen stan za smještaj mladih
Objavljeno 24. studenog, 2022.
VINKOVCI - Prije godinu dana vinkovački Dječji dom "Sv. Ana" pokrenuo je projekt "Učionica za život", kroz koji je uređen i opremljen stan za smještaj štićenika nakon što navrše 18 godina i više ne mogu biti u domu, a sve kako bi mladima nakon izlaska olakšali proces osamostaljivanja. Uz pomoć dobrih ljudi, udruga i tvrtki, projekt je uspješno završen i stan je uređen i opremljen. Uz dva stana koja ima zahvaljujući pomoći Grada i Vukovarsko-srijemske županije, "Sv. Ana" sada ima i treći stan za smještaj mladih.

- Na naš poziv za sudjelovanje u projektu odazvalo se više od 60 osoba s područja naše županije, ali i iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujemo svima koji su prepoznali važnost našeg projekta i donirali novac, robu ili usluge potrebne za realizaciju projekta - kaže zadovoljna ravnateljica Doma Zrinka Mikić, i podsjeća kako je ukupna vrijednost projekta bila 300 tisuća kuna. Procijenjena vrijednost građevinskih radova s materijalom prije početka radova iznosila je ukupno 251.806 kuna, što je premašivalo mogućnosti financiranja Dječjeg doma "Sv. Ana". No zahvaljujući donacijama građana, udruga i poduzeća, Dom je uspio renovirati stan netopovršine 43,6 četvornih metara koji ima u svom vlasništvu.

Opremanje stana bio je drugi dio projekta "Učionica za život". Procijenjena vrijednost opreme bila je 40.000 kuna, a kako bi pribavili potreban novac, prijavili su se na natječaj u okviru Programa prekogranične suradnje RH i BiH koji je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Zajedno s partnerom, Domom za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom razvoju "Marija - Naša nada" iz Širokog Brijega, uspjeli su u toj namjeri te im je za opremanje stana odobrena 61.000 kuna.

- Hvala svima koji su bili dio ove naše jednogodišnje priče, na kraju koje Dječji dom "Sv. Ana" ima još jedan stan u kojem dvije mlade osobe bez roditeljske skrbi mogu pronaći prikladan dom i sve potrebne uvjete da uz povremenu stručnu podršku stječu i uvježbavaju sve vještine potrebne za budući samostalan život. Posebno hvala Krešimiru Marušiću, koji je inicijator i veliki donator projekta - presretna je Zrinka Mikić.

Prije točno godinu dana Glas Slavonije pisao je o početku projekta koji će završiti adaptacijom i opremanjem stana, jer od 37 korisnika, koliko ih je tada bilo smješteno u Dječjem domu “Sv. Ana”, njih devetero su srednjoškolci koji će nakon završetka škole krenuti u samostalan život. Bez pomoći obitelji, novca i zaposlenja moraju se suočiti s nizom egzistencijalnih pitanja, no Dom je pokrenuo projekt kojim će štićenicima olakšati osamostaljivanje. Miroslav Flego
PROBLEMI NA STARTU SAMOSTALNOSTI
Dječji dom “Sv. Ana” skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja zbog različitih životnih ili obiteljskih okolnosti ne mogu živjeti u svojim obiteljima. No nakon završetka srednje škole oni moraju otići u samostalan život i suočavaju se s mnogim problemima - stambenim, zapošljavanjem, financijama, zaštiti prava, dodatnim obrazovanjem, informiranjem, umrežavanjem, mobilnošću i podrškom - i zbog toga potporu mladima nastoje pružiti kroz stambene zajednice.

Većina djece u Domu s područja je najistočnije županije, a mnoga su u njemu smještena više godina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana