Regija
RASTEREĆENJE UGOSTITELJA

Grad Županja ukinut
će porez na potrošnju
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Plaća se po stopi od 3 posto i Grad se odriče oko 170.000 kuna prihoda, 2020. godine prirez je srezan s 12 na 9 posto
ŽUPANJA - Grad Županja će od 1. siječnja 2023. ukinuti porez na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima. Na taj će način nastojati bar donekle rasteretiti ugostitelje koji su za vrijeme pandemije koronavirusa podnijeli najveći teret i još uvijek se teško nose s posljedicama krize.

Obveznik poreza na potrošnju pravna je i fizička osoba koja pruža ugostiteljske usluge na području Županje, a plaća se na potrošnju alkoholnih pića (vinjak, rakija i žestoka pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića. Osnovicu čini prodajna cijena pića koja se proda u ugostiteljskim objektima, a u koju nije uključen PDV. Plaća se po stopi od 3 posto i predstavlja vlastiti izvor prihoda Grada Županje, a godišnje iznosi oko 170 tisuća kuna. Poslove u svezi s utvrđivanjem i naplatom poreza na potrošnju obavlja Porezna uprava. Gradsko vijeće Županje je, podsjećamo, u studenome 2020. srezalo i prirez s 12 na 9 posto, čime se Grad odrekao pola milijuna kuna proračunskih prihoda.

Proračun Grada Županje za 2023. godinu planiran je u iznosu od približno 45 milijuna kuna (oko šest milijuna eura), i gradonačelnik Damir Juzbašić smatra da je realan i ostvariv. Vjeruje da će prihodi, prije svega od prireza i poreza na dohodak, ostati na razini ovogodišnjih. Sredstva fiskalnog izravnanja, koji su lokalnim jedinicama bitan izvor prihoda, planirani su u iznosu od 7,9 milijuna kuna, što je za čak 4,1 milijun kuna manje u odnosu prema ovogodišnjima. Poreznim izravnanjem država pomaže slabije razvijena područja i ta su sredstva izravno vezana za broj stanovnika, ali njihov izračun ovisi i o ostvarenim poreznim prihodima. Županja se tako prilikom utvrđivanja koeficijenta Ministarstva financija za izračun iznosa fiskalnog izravnanja za 2023. godinu našla u nezavidnoj situaciji. Broj stanovnika u posljednjih je deset godina smanjen za gotovo četvrtinu, što bi trebalo značiti veću pomoć države, ali su u ovoj godini Gradu Županji porezni prihodi rasli i iznos fiskalnog izravnanja srezali za trećinu. No to u sljedećoj godini ipak ne bi trebao predstavljati problem. Juzbašić naglašava da ni jedan korisnik proračuna - gradska tvrtka, ustanova, udruga... - neće biti uskraćen i da ne mora brinuti. Podsjeća da je gradska blagajna u ovoj godini bila dodatno opterećena dvjema sudskim presudama teškima ukupno sedam milijuna kuna, što je bio velik udarac te nasljeđenim proračunskim manjkom iz 2020. u iznosu od 2,9 milijuna kuna, koji je sada u potpunosti izmiren.

Velika većina duga prema tvrtki Borovo (5,6 milijuna kuna) i Bivšem DAB-u (1,4 milijuna kuna), nastalih zbog izgubljenih sudskih sporova riješena je, i u 2023. za otplatu će ostati još 800 tisuća kuna.

Marija Lešić Omerović
”SVAKA NAM JE POMOĆ DOBRODOŠLA”
Ugostitelji su zadovoljni i pozdravljaju odluku o ukidanju poreza na potrošnju. Vlasnik poznatog kafića u Županji priznaje da mu je svaka pomoć dobrodošla i zahvalan je na svakoj mjeri i Grada i države koja će ih bar donekle rasteretiti velikih izdataka. Rak-rana mu je, priznaje, PDV, koji ih, kaže, doslovno “guli”. Mnogo mu znači pomoć Vlade, koja je u svome jesenskom paketu mjera ograničila cijenu električne energije i za ugostitelje, što mu je omogućilo značajnu uštedu, a nije zanemariv ni iznos poreza na potrošnju.

Damir Juzbašić

gradonačelnik

Proračun smo planirali na iznos od približno 45 milijuna kuna, što je realno i ostvarivo. Napravljen je na način za koji smatramo da se možemo uklopiti i planirano pokriti realnim brojkama.

Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike