Osijek
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE - NASTAVAK STIPENDIRANJA

Za slavonsko-baranjske studente osigurano je devet milijuna kuna
Objavljeno 24. studenog, 2022.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je s rektorom Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivanom Samardžićem, dekanom Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslavom Zmaićem, dekanom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek Jurislavom Babićem i dekanom Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi Borislavom Miličevićem potpisala anekse sporazuma o suradnji na temelju kojih će se i u akademskoj godini 2022./23. stipendirati studenti biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema.

 

Stipendija iznosi deset tisuća kuna po studentu za akademsku godinu, a omogućena je redovitim i izvanrednim studentima druge i treće godine preddiplomskih studija te prve i druge godine diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti (polja: agronomija, biotehnologija, prehrambena tehnologija i nutricionizam), koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi put upisali studijsku godinu. Ukupna planirana vrijednost javnog poziva je devet milijuna kuna.

 

Projekt stipendiranja studenata dio je Razvojnog sporazuma "Slavonija, Baranja i Srijem", a Sporazumom je definirana suradnja Ministarstva s pojedinim visokim učilištem u području obrazovanja koje pridonosi ostvarivanju održivog razvoja poljoprivrede te njezinoj gospodarskoj, ekološkoj i društvenoj ulozi kao strateškoj grani hrvatskog gospodarstva. Javni poziv za prijave studenata visokim učilištima otvoren je do 2. prosinca, a javni poziv za prijave visokih učilišta Ministarstvu do 9. prosinca. M.M.

U tri godine 24,7 milijuna kuna


Prilikom potpisivanja sporazuma ministrica Vučković je istaknula kako viša razina obrazovanja poljoprivrednika izravno pridonosi većoj produktivnosti i rastu konkurentnosti poljoprivrednog sektora te da u tom kontekstu Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano stimulira i podržava mlade i njihov interes za bavljenje poljoprivredom. Naime, od 2019. godine objavljuje se javni poziv visokim učilištima za dodjelu nepovratnih sredstava za stipendiranje studenata iz područja biotehničkih znanosti, a u tu je svrhu u protekle tri akademske godine iz državnog proračuna osigurano 24,7 milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike