Kultura
11. BOBIJEVI DANI SMIJEHA

Nagrade i za sjajne slavonske umjetnike
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Predstava "Svoga tela gospodar" Slavka Kolara, u režiji Osječanina Damira Lončara te izvedbi Glumačke družine Histrion, proglašena je apsolutnim pobjednikom 11. Bobijevih dana smijeha s osvojene tri nagrade, za najbolju predstavu u cjelini te za najbolju mušku i žensku ulogu. Odlukom ocjenjivačkoga suda 11. Bobijevih dana smijeha u sastavu kritičar Tomislav Kurelec, glumica Ankica Dobrić i predstavnik publike Branko Babac, na svečanosti u Histrionskom domu najboljom predstavom festivala kojim Glumačka družina Histrion tradicionalno otvara novu sezonu, proglašena je predstava domaćina "Svoga tela gospodar", koja, kako je rečeno, "često izaziva smijeh duhovito zamišljenim i vrsno interpretiranim komičnim situacijama, uz elemente pučke komedije". Za "iznijansiranu izvedbu" u ulozi Ive u toj predstavi nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Filip Detelić, a za ulogu Rože u istoj predstavi nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Dajana Čuljak, koja "ružnu, šepavu, ali bogatu udavaču tumači na posve originalan način, ne stvarajući od nje komičnu kreaturu". Odlukom žirija, dodijeljena je još jedna nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu, i to Damiru Lončaru za "vrhunsko komičarsko umijeće i iznimnu vještinu transformacije u ulozi tenora Tita Merellija i potpuno mu nalik hotelskog poslužitelja Beppa" u predstavi "Ludnica s tenorima" Nine Kleflin, u produkciji GK Komedije iz Zagreba.

Dodijeljena su i dva posebna priznanja. Posebno priznanje dodijeljeno je koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac za predstavu "Tri i pol sestre" u režiji Peđe Gvozdića, "u kojoj autorica i glumica Petra Cicvarić s kolegicama Martinom Stjepanović, Matejom Marušić i Lovorkom Tvrdin pokazuje kako vrsne interpretacije mogu ostvariti u ulogama koje su pisane za njih". Posebno priznanje dobila je i Ana Begić Tahiri za predstavu "Ja, trudnica" u režiji Jana Kerekeša i izvedbi Kerekesh teatra iz Varaždina.

Nagrade je dodijelio umjetnički ravnatelj Histrona Zlatko Vitez uz pomoć Brune Marottija, unuka Josipa Bobija Marottija, kojemu je festival i posvećen.

Festival komedija 11. Bobijevi dani smijeha predstavio je od 8. do 22. studenoga 14 predstava kazališta i kazališnih grupa iz Zagreba, Karlovca, Siska, Varaždina i Vinkovaca. Festival je zatvoren reprizom predstave "Mali raj" Glumačke družine Histrion u režiji Zorana Mužića, koja je premijeru imala na otvaranju 11. Bobijevih dana smijeha.

Tanja Kvorka
Posebno priznanje dodijeljeno je koprodukciji GK Joza Ivakić Vinkovci i GK Zorin dom Karlovac

Najčitanije iz rubrike