Ekonomija
U PETAK I SUBOTU 4. SAJAM TEHNIČKE KULTURE TEHNICOOLUM

Na osječkom Pampasu 40-ak radionica, svakih 15 minuta
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Osnovni je cilj potaknuti interes u djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i STEM područjima, rekao je Vukašinović

Četvrto izdanje sajma tehničke kulture Tehnicoolum održat će se u petak i subotu, 25. i 26. studenoga, na sajamskom prostoru Pampas, u organizaciji tvrtke Osječki sajam i suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, Zajednice tehničke kulture OBŽ-a, Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka te uz pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Osječko-baranjske županije (OBŽ) i Grada Osijeka.



Tehnicoolum je edukativan, zabavan, a moguće i egzistencijalno važan sajam, kako smo jučer mogli čuti na uvodnoj konferencji za medije, jer ondje će priliku za susret imati djeca zainteresirana za STEM područja znanosti i poslodavci iz tog područja.

Očekuje se kako će prvoga dana samo organiziranim autobusima GPP-a, koji će djecu dovoziti iz osječkih škola, sajam posjetiti 1200 učenika, no pozvani su i svi ostali zainteresirani učenici, roditelji, bake i djedovi, kako je istaknuo direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

- Unatoč štrajku prosvjetara 2019. godine, a potom i pandemiji koronavirusa, sve te godine imali smo odličan odaziv, što je pokazatelj značenja ovog sajma tehničke kulture. Ove godine imat ćemo 40-ak radionica, koje će se odvijati svakih 15 minuta kako bi djeca mogla proći kroz sve što ih zanima. Osnovni je cilj sajma potaknuti interes u djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i STEM područjima znanosti - rekao je Vukašinović, dodavši kako Osječki sajam u ovom slučaju služi kao organizacijska platforma i kako je Tehnicoolum drušveno koristan sajam.

- Naši partneri, zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i OBŽ-a, predstavljaju bazen znanja i osmislili su radionice s jednim ciljem: da se naša djeca pronađu u radionicama i da ostvare kvalitetnu egzistencju u našem gradu i Osječko-baranjskoj županiji - istaknuo je Vukašinović.

Kao na svim ostalim sajamskim aktivnostima u gradu, i ovome sajmu partner je Grad Osijek. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Igor Medić istaknuo je kako su za ovakve priredbe najvažniji dugoročni učinci.

- Ovaj sajam odgaja našu djecu, koja su naša budućnost, stoga nam je Tehnicoolum bitan. Želimo obrazovati djecu koja su zainteresirana za to specifično područje, s jedne strane kako bi ostala u Osijeku, a s druge jer investirori s kojima razgovaramo govore kako upravo tako obrazovanu djecu žele zapošljevati - rekao je Medić.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, Antun Šikić, rekao je kako je zahvaljujući Tehnicoolumu tehnička kultura dobila puno veću vidljivost, što je pak rezultiralo time da Zajednica na svojim redovitim subotnjim radionicama u Domu tehnike ima i po 200 djece.

- Ove smo se godine “turbo” pripremili s 20-ak radionica i 4000 radova koje će djeca izrađivati, a potom i ponijeti kući - rekao je Šikić.

Tajnica Zajednice tehničke kulture OBŽ-a, Vinka Damjanović, rekla je kako Tehnicoolum budi sve veću zainteresiranost i mladih i starije populacije te kako je Zajednica i ove godine pripremila puno zanimljivh STEM radionica, a voditeljica je projektnog tima HGK-a Županijske komore Osijek, Snježana Babić, u fokus stavila povezivanje poduzetnika i obrazovnog sustava. Ivan Alilović
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike