Regija
ZAPRIMAJU SE PRIJAVE

Tristo tisuća kuna podijelit će mali i mikropoduzetnici
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Mjera za zapošljavanje: poduzetnicima po 1500 kuna po djelatniku mjesečno tijekom 12 mjeseci
BELI MANASTIR



Danas (srijeda) počinje prijava za dodjelu gradskih potpora za poticanje poduzetničkih aktivnosti kroz odgovarajući program.



Mali i mikropoduzetnici mogu ih predati isključivo poštom do iskorištenja sredstava, ali najkasnije do 30. studenoga, u 15 sati. Prijave će se pregledavati i odobravati po redosljedu zaprimanja.

- Odlučili smo tako nakon provedenog savjetovanja s javnošću, koje je trajalo 30 dana, a sve u svrhu smanjenja bilo kakvih eventualnih manipulacija - kažu u gradskoj upravi, navodeći kako je za ovaj program osigurano 300.000 proračunskih kuna. Dodaju kako će prednost pri dodjeli potpora imati podnositelji zahtjeva koji ju nisu primili kroz prošlogodišnji Program poticanja malog gospodarstva na području Grada Belog Manastira, ili kroz isti program iz 2019. Objašnjavaju kako su ove dvije godine relevantne stoga što je 2020. bila "COVID godina", tijekom koje su isplaćivane potpore neke druge vrste. Novina je isplata potpora za nova zapošljavanja.

- Pravo na ovu potporu imaju poduzetnici koji su zaposlili novog djelatnika s područja grada, odnosno prigradskih naselja. Pravo će ostvariti oni koji su zaposlili jednog ili dva nova djelatnika. Isplaćeno će im biti po 1500 kuna mjesečno za svakog djelatnika, ali najviše za 12 mjeseci. To znači da će oni koji su djelatnika zaposlili 1. siječnja ove godine ostvariti pravo na potporu u vrijednosti od 18.000 kuna - ističu.

Osim potpore za novo zapošljavanje, u Programu su još tri potpore. Jedna se odnosi na povećanje konkurentnosti gospodarstvenika, druga je namijenjena marketingu i promociji poduzetnika, a treća sufinanciranju ulaganja u standarde kvalitete. Važno je istaknuti kako se mjera za novo zapošljavanje odnosi na potporu za troškove mjesečnog iznosa doprinosa za mirovinsko osiguranje iz brutoplaće radnika. Kao i ova, sve su potpore namjenske.

- Grad potpore ne isplaćuje avansno. Novac će biti isplaćen tek nakon dokaza o plaćenom računu za ono što je navedeno u prijavi - poručuju iz gradske uprave. Vjeruju da će potpore, u prosjeku po 15-ak tisuća kuna, biti isplaćene svim zainteresiranima koji potporu nisu ostvarili prošle godine te kako će ‘‘dio kolača‘‘ ostati i za one koji su iz gradskog budžeta potporu dobili i prošle godine.



Treba reći da se pojam mali i mirkopoduzetnici odnosi na one čije tvrtke zapošljavaju do deset djelatnika i čiji godišnji promet nije veći od 2,5 milijuna eura.

Ivica Getto
Poljoprivrednicima oko 350 tisuća kuna
U srpnju su potpisani ugovori za isplatu potpora poljoprivrednicima s područja Belog Manastira i prigradskih naselja. Ukupan iznos potpora bio je nešto je manji od 350.000 kuna, a ostvarilo ih je tridesetak OPG-ova. “Potpisali smo ugovore za isplatu potpora iz našeg redovitog programa. Ukupno je dodijeljeno 35 potpora”, istaknuo je tada gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, napominjući kako su se potpore dodjeljivale za sedam mjera, a prednost su imali poljoprivrednici koji prošle godine nisu ostvarili gradsku potporu.

Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike