Regija
NADBISKUPIJSKA ZAKLADA “DR. N. DOGAN”

Za 80 korisnika 549 tisuća kuna
Objavljeno 23. studenog, 2022.
ĐAKOVO



U Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u ponedjeljak je održana 11. svečana dodjela korisnicima Nadbiskupijske zaklade "Dr. Nikola Dogan", a čija je sredstva, ukupno 549.000 kuna, ove godine primilo 80 osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata. Kako je izvijestio Tiskovni ured, nakon molitvenog uvoda, pozdravom i dobrodošlicom okupljenima se obratio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, koji je govorio o slavlju euharistije kao onome što svima treba biti izazov, pokretač da imamo osjećaja jedni za druge te da u našoj svakodnevici nastavljamo živjeti vrjednote zajedništva i doista jedni drugima budemo braća i sestre. Rekavši da se karitativno djelovanje Crkve rađa iz euharistijskoga zajedništva, izrazio je osobitu blizinu i osjećaje bratske solidarnosti sa svima koji su se okupili na toj dodjeli odluka te zahvalio svima koji su pomogli zakladu, svjestan da je ova pomoć tek kap u moru potreba.

Upravitelj zaklade, vlč. Drago Tukara, dao je okupljenima upute i informacije o realiziranju ove pomoći te ih potaknuo da se jave svojim župnicima te budu u stalnom kontaktu s njima. Zahvalio je nadbiskupu Hraniću, kao i članovima komisije zaklade: dr. sc. Ivanu Zirdumu, profesoru u miru, i vlč. Mati Gašaparoviću, ravnatelju Ustanove za uzdržavanje klera, kao i djelatnicima Caritasa koji su obradili pristigle zamolbe. U Caritas je pristiglo 217 molbi: 74 osnovnoškolaca, 93 srednjoškolca, 49 studenata i 1 doktoranda. Komisija je, nažalost, morala odbiti mnoge te je odgovorila na molbe 80 podnositelja, od kojih je 22 osnovnoškolaca, 47 srednjoškolaca i 11 studenata.

Nadbiskupijska Zaklada “Dr. Nikola Dogan” djeluje na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prvi je svoja sredstva za učenike i studente u potrebi oporukom ostavio prof. dr. sc. Nikola Dogan, generalni vikar tada Đakovačke i srijemske biskupije, kanonik i prvi dekan KBF-a u Đakovu, po kojemu je zaklada i dobila ime. Uz svećenike, zakladu pomažu svi ljudi dobra srca. S.Ž.
Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike