Osijek
DANI ALBANSKE KULTURE

Ameti: Slikam što mi je u srcu
Objavljeno 23. studenog, 2022.
U sklopu obilježavanja Dana albanske kulture u izložbenoj auli GISKO-a svečano je otvorena izložba akademskog slikara Reshata Ametija, Albanca iz Sjeverne Makedonije, rođenog u Gostivaru, pod nazivom "Proboj svjetlosti", na kojoj će sljedećih dana građani moći uživati u onome što poznati slikar bojama poručuje.

Izložbu je otvorio predsjednik Nacionalne zajednice Albanaca Slavonije i Baranje Basri Haliti, a svečanosti su nazočili prof. Milaim Fetai, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH, konzul Republike Mađarske u Osijeku Zoltan Jozef, predsjednik Gradskog vijeća Osijek Vladimir Ham, osječko-baranjski dožupan Mato Lukić, Siniša Perković iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek…

Uz čestitke svih uglednih gostiju pripadnicima albanske nacionalnosti u Osijeku, odnosno cijeloj Slavoniji i Baranji, okupljeni su mogli razgledati izložbu od 12 slika, koje su samo dio umjetnikova rada. Reshat Ameti diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skopju, a postdiplomski studij završio na Fakultetu umjetnosti u Prištini. Ameti je slavni umjetnik, dobitnik nagrade za životno djelo u Art@Culture. Njegova su umjetnička djela u vlasništvu brojnih muzeja, kulturnih institucija i privatnih zbirki svjetski poznatih osoba. Imao je više od 50 samostalnih izložbi, najčešće organiziranih u inozemstvu. Sudionik je i mnogih domaćih i međunarodnih grupnih izložbi. Hrvatskoj je publici poznat od izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu 2017.

Ameti stvara na specifičan način, ugrađujući u slike prošlo, sadašnje i buduće vrijeme, a u svom ciklusu "Iz tradicije" referira se na etnografske i folklorne elemente koji na njegovim platnima postaju znakom i simbolom. U ciklusu "Proboj svjetlosti" osjećaju se izvjesna svemirska tišina i daljina, kao da se promatraju svjetovi koji nisu bliski zemaljskom rakursu.

- Umjetnik slika ono što mu je u srcu, uvijek radi iskreno, da ostavi svoje tragove, svoje istine. Predstavljam se dijelom svog stvaralaštva, koristim se bojom kao osnovom kompozicije, onda stavljam tonske kvalitete, time pokušavam naći svjetlinu, ne samo fizičku nego i onu duhovnu svjetlinu - kazao je Ameti, dodavši da je umjetnost univerzalni jezik kako bi svi razumjeli što slikari rade, kakve emocije proživljavaju. D.Pejić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike