Osijek
IZ VREMENA PRIJE MOBITELA

Još se koriste! U gradu je 40 javnih govornica
Objavljeno 23. studenog, 2022.
HT će stare govornice postupno zamjenjivati modernim multifunkcionalnim govornicama

Zlatno vrijeme telefonskih govornica odavno je iza nas. Međutim, taj telekomunikacijski relikt, koji je vrhunac slave na ovim prostorima doživio sredinom 90-ih godina, još nije iščeznuo.
Posvjedočila je tome nedavno u Županijskoj ulici naša fotoreporterka Andrea Ilakovac, čijem objektivu nije promaknuo nesvakidašnji prizor gospođe koja je razgovarala na jednoj od rijetkih telefonskih govornica koje se još uvijek nalaze u našem gradu.

Kako ne bismo nagađali koliko ih je točno te koliko ih često građani koriste, ta smo pitanja uputili Hrvatskom telekomu. Iako su izgubile bitku s tehnologijom GSM-a, koja je izmijenila cijeli svijet, zbog zakonodavnog okvira i obveza ovog operatera, na području Osijeka trenutačno se, stoji u odgovoru tog operatera, nalazi oko 40 javnih telefonskih govornica.

HT, naime, kao operator univerzalnih usluga ima obvezu postavljanja javnih telefonskih govornica na način kako je to određeno Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Pravilnikom o univerzalnim uslugama i odlukom Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). "Pružanje univerzalnih usluga nije povezano s ostvarivanjem prihoda jer je riječ o obvezi, a ne poslovnoj odluci operatora", stoji u odgovoru HT-a. Iako se broj javnih telefonskih govornica smanjuje, HT nastavlja s njihovim održavanjem sukladno trenutačno važećem Pravilniku o univerzalnim uslugama, prema kojemu je obvezan postaviti i osigurati uporabu javnih telefonskih govornica u prostorima ili blizini mjesta od javnog interesa te je obvezan osigurati da najmanje jedna telefonska govornica unutar ili u blizini pojedinog mjesta od javnog interesa bude prilagođena za potrebe osoba s invaliditetom.

Stare je govornice, inače, HT odnedavno u nekim gradovima počeo zamjenjivati multifunkcionalnim govornicama, no Osijek, bar za sada, nije jedan od njih.

- Zamjena javnih telefonskih govornica multifunkcionalnim govornicama za sada se dogodila ili događa u Zagrebu, Trogiru, Zadru i Rovinju, u suradnji s partnerima, gdje je HT postavio više od 30 multifunkcionalnih telefonskih govornica, a u idućem razdoblju taj će broj biti i veći te će govornice biti postavljene i u drugim gradovima u Hrvatskoj - najavljuju iz HT-a.

Multifunkcionalne govornice građanima nude mnogobrojne mogućnosti, a kako bi korisnici i prolaznici bili povezani, svaka govornica ujedno je i Wi-Fi Hot Spot s besplatnim internetom. Za lakše snalaženje po gradovima, na digitalnom zaslonu nalazi se interaktivna mapa na šest jezika koja korisniku nudi upute kako doći do željene lokacije.

Ivan Alilović

Govornicu se može i nazvati
Kada je riječ o korištenju govornica, najviše su u uporabi one govornice koje se nalaze na frekventnim lokacijama poput trgova, kolodvora, umirovljeničkih domova i bolnica. Također, tijekom turističke sezone bilježi se porast korištenja javnih telefonskih govornica. Uz telefonsku karticu moguće je koristiti odlazni promet, a na svakoj telefonskoj govornici upisan je i njezin pozivni broj, tako da se govornica može koristiti i u dolaznom prometu.


 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike