Mozaik
DOŠLA JE S TAMNE STRANE

NASA-ina kapsula Orion stigla je u Mjesečevu orbitu
Objavljeno 23. studenog, 2022.
Kapsula Orion provest će skoro tjedan dana u Mjesečevoj orbiti prije nego što krene natrag

NASA-ina letjelica Orion stigla je u ponedjeljak do Mjeseca nakon što je preletjela 130 km iznad Mjesečeve površine i sada će početi ulaziti u širu orbitu. Kapsula, u kojoj su umjesto posade tri lutke sa senzorima za mjerenje vibracija, kozmičkog zračenja i ostalih uvjeta u svemiru, Mjesecu je prišla s njegove "tamne strane", koja se ne vidi sa Zemlje.



Zbog polusatnog prekida komunikacije kontrolori leta u Houstonu nisu znali je li kretanje Oriona prošlo dobro sve dok se kapsula nije pojavila s vidljive strane Mjeseca. Nakon što je signal ponovno uspostavljen, a letjelica izišla s druge strane Mjeseca, poslana je snimka Zemlje, "sićušna blijedoplava točka" u tami. Videosnimka Mjeseca i našeg blijedoplavog planeta udaljenog više od 370.000 kilometara ostavila je bez daha zaposlenike Svemirskog centra Johnson u Houstonu, središtu kontrole misije.

Orion je morao obletjeti Mjesec da bi dobio dovoljno brzine za ulazak u široku, ovalnu Mjesečevu orbitu. Bude li se sve odvijalo po planu, u petak će se motori aktivirati još jednom i postaviti kapsulu u tu orbitu. Kapsula je u ponedjeljak stigla do Mjeseca prvi put nakon NASA-ina programa Apolo prije 50 godina. Let do Mjeseca ključna je točka probnoga leta vrijednog 4,1 milijardu dolara, započetog prošle srijede. Idući bi vikend Orion trebao oboriti NASA-in rekord udaljenosti svemirske letjelice dizajnirane za astronaute, a to je udaljenost od oko 400.000 kilometara od Zemlje, koji je postavio Apollo 13 godine 1970. Potom će nastaviti let da bi idući ponedjeljak dostigao ​​najveću udaljenost od Zemlje od gotovo 433 000 kilometara. Kapsula će provesti skoro tjedan dana u Mjesečevoj orbiti prije nego što krene natrag, a slijetanje u Tihi ocean planirano je za 11. prosinca.

Raketa Space Launch System (SLS), najsnažnija koju je NASA dosad napravila, pokazala je iznimno dobre performanse u svojem debitantskom probnom letu, rekao je novinarima voditelj misije Mike Sarafin. Prođe li probni let s lutkama uspješno, astronauti će na let oko Mjeseca i natrag već 2024. godine, a prođe li i ta misija u redu, slijetanje dviju osoba na Mjesec očekuje se 2025. godine. H
2025.

godine očekuje se slijetanje austronauta na Mjesec

375

tisuća kilometara prevalila

je latjelica na putu od

Zemlje do Mjeseca

Let do Mjeseca ključna je točka probnoga leta vrijednog 4,1 milijardu dolara

Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

OSMI PUT U SLAVONSKOM BRODU

CMC 200 Slavonija fest: Parni valjak

Najčitanije iz rubrike