Kultura
TD ‘’DORA PEJAČEVIĆ’’ NAŠICE

Legendi Ružice grada nagrada i Zlatna plaketa
Objavljeno 23. studenog, 2022.
U finalnom natjecanju sudjelovalo je više od 400 tamburaša iz čak 12 hrvatskih županija

Orkestar Tamburaškog društva ‘‘Dora Pejačević‘‘ Našice ostvario je još jedan veliki uspjeh. Na 29. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava održanom u Dugom Selu osvojio je Zlatnu plaketu, prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Igor Kudeljnjak, Siniša Leopold i Ivan Potočnik. Pripala mu je i posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, i to za izvedbu skladbe Legenda Ružice grada autora Deana Koprija.



U finalnom natjecanju sudjelovalo je 19 tamburaških orkestara i sastava iz 12 hrvatskih županija s više od 400 tamburaša, izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora Damira Butkovića, Krunoslava Dražića, Matije Fortune, Krune Gabaja, Igora Kudeljnjaka, Ivana Potočnika i Veljka Valentina Škorvage. Inače, u selekciji za 29. Susret sudjelovalo je 45 tamburaških orkestara i sastava s više od 900 izvođača.

Našički tamburaški orkestar natjecao se u kategoriji koncertnih orkestara, gdje su mu konkurentni bili Tamburaški orkestar TD-a ‘‘Gaj‘‘ Zagreb, Tamburaški orkestar KUD-a ‘‘Tamburica‘‘ Staro Petrovo Selo, Karlovački tamburaški orkestar i Tamburaški orkestar KUU-a ‘‘Zvon‘‘ župne zajednice Mala Subotica.

Dean Kopri, dirigent orkestra Tamburaškog društva ‘‘Dora Pejačević‘‘ Našice, istaknuo je kako su ugodno iznenađeni ovim velikim uspjehom te će im biti motivacija za budućnost.

- Ovo je prvi put da smo sudjelovali na ovom susretu tamburaša i nismo znali što očekivati, i to ne samo nagradu nego hoćemo li se uklopiti u ovaj tip natjecanja. Također, kategorija koncertni orkestri vrlo je široko postavljena, tako da smo se natjecali protiv orkestara koji su itekako uzrastom stariji i iskusniji orkestri. Time je ovo još veći uspjeh i potvrda da tamburu i dalje treba razvijati u raznim glazbenim smjerovima i pomicati granice orkestralnog muziciranja. Zahvaljujem mojim tamburašima, njihovim obiteljima i svim pratiteljima našeg orkestra. Uloženi su i vrijeme i energija, puno je tu odricanja, ali ono što se na njihovim licima za vrijeme proba i nastupa vidi, to su ljubav i osjećaj pripadnosti ovom orkestru. Dodijeljene nagrade su nam itekako veliki vjetar u leđa - rekao je Kopri.

Osim nagrađenom skladbom, Našičani su se predstavili i skladbom ‘‘Zbilja ili San‘‘ autora Daniela Koprija. Orkestru su se u izvedbi ove skladbe pridružile već dokazane i na natjecanjima prvonagrađene solistice Staša Kukić na flauti te Hana Knežević na klaviru.

Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava organizirao je Hrvatski sabor kulture u suorganizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a ‘‘Preporod‘‘ Dugo Selo i Hrvatskog društva skladatelja.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike