Mozaik
NIZ DOGAĐAJA O MODNOJ INDUSTRIJI

Projekt "Misli modu" u Vukovaru i Osijeku
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. studenoga do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događaja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Događaji su dio EUNIC-ova višegodišnjeg projekta "Misli modu", čiji je cilj pridonijeti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u tim gradovima bogate industrijske baštine te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umjetnika, stručne javnosti, ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.

U Vukovaru je u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i tvornicom obuće Borovo d.d. za troje umjetnika, Zorana Šimunovića (HR), Ivanu Stećuk (HR) i Veroniku Tzekovu (AUT), realizirana umjetnička rezidencija s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom povjesničarke Maje Jović.

Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji te međusobni dijalog umjetnika, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom, poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela obuhvaćenih izložbom "Umjetnik u pogonu", koja će od 22. studenoga do 1. prosinca 2022. biti prikazana u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar, sa Zoranom Šimunovićem ujedno kao kustosom.

Tema radničke kulture i uvjeta produkcije bit će također zajednički nazivnik filmskog programa koji će se široj publici predstavljati, u suradnji s Kinematografima Osijek, u kinu Urania ponedjeljkom od 28. studenoga pa sve do 19. prosinca.

U Osijeku će se, osim toga, u sklopu panel-diskusije "Održive modne prakse" u suradnji s Kulturnim centrom Osijek 22. studenoga 2022. razmjenom najboljih praksi domaćih i gostujućih dizajnera i modnih stručnjaka i aktivista s Leom Vene iz Centra za istraživanje mode kao moderatoricom promišljati pitanja održivosti u proizvodnji i konzumaciji mode s posebnim naglaskom na poticanju interesa i angažmana mlađe publike. T.K.
Najčitanije iz rubrike