Kultura
ODRŽANA PROMOCIJA NOVE KNJIGE OSJEČKE IZDAVAČKE KUĆE PROF&GRAF

Mladi Jakov Viszmeg izdao “Ramonu”
Objavljeno 22. studenog, 2022.

Nekada su snovi ljepši od stvarnosti. Oni oslikavaju ono čemu težimo. Stvarnost je mučna, odvratna, teška. Oni koji ne spoznaju gorčinu života, ne mogu sanjati - ulomak je to iz romana "Ramona" Jakova Viszmega, koji je u sklopu obilježavanja 14. Europske noći kazališta predstavljen u predvorju osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.



Jakov Viszmeg talentirani je 19-godišnji osječki pisac, ilustrator i glumac, čiji književni prvijenac, objavljen u izdanju nakladničke kuće Prof&Graf, donosi neobičnu i nesvakidašnju priču o ženi koju je život naučio da ne bira sredstva s pomoću kojih će doći do svog cilja. "Ramona" progovara o ženskoj snazi i moći, o borbi da bude prvo jednaka muškarcima oko sebe, a potom i bolja od njih. Priča je to o usponima i padovima koje proživljava svaka žena, bila ona obična kućanica ili supruga šefa narkokartela.

- Jakova znam otkad je bio beba. Njegova je mašta oduvijek bila jako bujna, pa ne treba čuditi što je on već u ovim godinama ilustrator i, evo, autor čiji smo prvi roman upravo predstavili. Nekome će možda biti čudno to što je svoju prvu knjigu napisao iz ženske perspektive, no on je svoje divljenje ženama uspio na tako strastven način pretočiti u Ramonu i napisati priču o njezinu životu upravo iz njene perspektive, kao da nam ju prepričava ona sama. Da ne znate da je ovaj roman napisao devetnaestogodišnji student ekonomije, nikada ne biste rekli da ju nije napisala žena, i to zrela odrasla žena. Svaka stranica pršti emocijama, bilo negativnim, bilo pozitivnim, i jednostavno je nemoguće ostati ravnodušan na tu priču, koliko god ona osebujna bila - rekla je Saša Jakšić, vlasnica izdavačke kuće Prof&Graf koju je u svibnju ove godine osnovala zajedno sa suprugom Danijelom.

Napeta priča prepuna je iznenađujućih obrata i ima neočekivani kraj. Glavna junakinja romana, na čijem je predstavljanju ulomke čitala glumica HNK u Osijeku Sandra Lončarić, žena je koja se od dna siromaštva popela na sam vrh meksičkog kriminala. Izborila se za svoju moć i superiornost nad muškarcima, neovisnost i slobodu. No ta je borba za sobom ostavila goleme posljedice i zahtijevala mnoga odricanja. Priča započinje Ramoninim boravkom u zatvoru, koji se proteže kroz čitavo djelo, dok se ona, suočena sa svojom sudbinom, vraća u sjećanja i uspomene iz kojih saznajemo sve o njezinu životu, kao i njezine stavove, razloge zbog kojih je činila to što je činila, ali i njezin pogled na brak, majčinstvo i biznis, kao i mnoga druga opća životna pitanja poput smrti, ljubavi, pravde, društva i slobode.

D. Miklić
KAKO DO KNJIGE
Svoj primjerak “Ramone” možete naručiti javljanjem autoru u inboks na Facebooku ili preko izdavačke kuće Prof&Graf, čija je misija tiskati isključivo domaće autore te pritom dati šansu mladim i neafirmiranim piscima, upravo kao što je to Viszmeg. Do sada su tiskali 17 knjiga, četiri su im trenutačno u tiskari, a tri su u fazi pripreme za tisak.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

Najčitanije iz rubrike