Autoglas
ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA KOJE JE NARUČIO NISSAN

Trećina vozača nije spremna za zimu
Objavljeno 22. studenog, 2022.

Prema istraživanju koje je nedavno naručio Nissan, 36 % europskih vozača ne osjeća se spremnima za zimsku vožnju ove godine, a više od četvrtine (27 %) kaže da ne razumije ili ne koristi dodatne sigurnosne značajke za zimsku vožnju na svojim automobilima.



Kako se sat vratio unatrag, vozači više vremena provode za volanom u mraku, čineći izazovnijim jutarnja i večernja putovanja na posao ili posjet prijateljima ili rodbini. Za više od polovine europskih vozača ovi izazovi već prouzročavaju zabrinutost.

Točnije, njih čak 55 % priznaje da je nervozno zbog vožnje zimi, a 45 % bi voljelo da je imalo poduku o pravilnoj vožnji po nepovoljnim vremenskim uvjetima. Tijekom dana jak snijeg ili kiša mogu otežati vidljivost ili vidljivost drugim vozilima na cesti, a manje od polovine (49 %) europskih vozača osjeća se potpuno sigurnima u to kako prilagoditi svoja prednja svjetla uvjetima na cesti; dnevna, oborena, duga i pogotovo maglenke. Osim nepotrebnog korištenja maglenki u gradu, problem je i zasljepljivanje nadolazećih sudionika u prometu, zbog vozača koji povremeno zaborave isključiti duga svjetla.

Podešavanje visine farova također je problematično jer se samo 59 % vozača osjeća ugodno kada sami time rukuju. Vožnja u otežanim uvjetima zapravo počinje prije ulaska u auto. Većina europskih vozača ne poduzima ispravne mjere opreza, osobito u nesigurnim vremenskim situacijama. Kao dokaz za to, više od polovine anketiranih (52 %) ne čeka da se vjetrobran potpuno odmagli prije nego što se uključe u promet, potencijalno dovodeći sebe i druge u opasnost. Vjetrobransko staklo zimi se može brzo zaprljati i zakloniti pogled na cestu.

Čak i kada su vjetrobranska stakla potpuno očišćena, tri četvrtine europskih vozača nije potpuno sigurno kako zaustaviti proklizavanje na zaleđenim cestama, a više od polovine (63 %) nije potpuno sigurno koje gume koristiti kada pada snijeg ili koliki je zaustavni put po vlažnom vremenu.

Po snježnom ili kišnom vremenu put kočenja se povećava, pa treba prilagoditi brzinu. Unatoč tome, dvije trećine europskih vozača uoči zime ne provjerava kočnice, dok ih više od trećine (37 %) zimi ne vozi sporije. To u kombinaciji s nedostatkom svijesti o tome kako prilagoditi zaustavni put u ledenim uvjetima razlog je za zabrinutost. M.Pavličević
Provjerite znanje
Vozači koji misle da ove zime nemaju razloga za brigu, ali i oni uvijek oprezni mogu staviti na kušnju svoje zimske navike vožnje preko Nissanova interaktivnog kviza kako bi doznali koliko su zapravo sigurni zimski vozači, kao i otkrili kojih je to top 5 zlatnih pravila za vožnju u nadolazećoj zimskoj sezoni. Provjerite se na njihovoj web-stranici, korisno je.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u