Sport
ODBROJAVANJE DO STARTA HRVATSKE U KATARU

Prije četiri godine bili smo blizu, zašto to ne ponoviti
Objavljeno 21. studenog, 2022.
- Imamo sve što nam treba, ali to trebamo pokazati na terenu - kaže Dejan Lovren

Još su dva dana ostala do starta hrvatske nogometne reprezentacije na njezinu šestom Svjetskom prvenstvu i utakmice protiv Maroka. Izbornik Zlatko Dalić, očekivano, nije još objavio definitivnu odluku o početnoj jedanaestorici, no dvojbi je bilo ionako malo, a neke je već i sam natuknuo da je otklonio.



Valja očekivati da će tako u vrhu napada biti Kramarić, poziciju desnog krilnog napadača popuniti Vlašić, a ostalo je praktički sve poznato. Dobra vijest je da su se hrvatski redovi jučer konačno potpuno kompletirali, odnosno da su svi igrači trenirali bez ikakvih ograničenja. To znači da se suigračima priključio i Marko Livaja, koji je prvih zajedničkih dana bio u poštednom režimu zbog ozljede mišića. I on će sada konkurirati za ogled s Marokom te svakako pružiti Daliću dodatnu opciju u ofenzivi.

Na uobičajenom druženju s medijima u nedjelju su bili Dejan Lovren i Ante Budimir. Za Lovrena je ovo već treći SP, ukupno četvrto veliko natjecanje, dok je Budimiru Katar premijerni SP, a prvo veliko natjecanje odradio je lani na Euru.

- Velika mi je čast što sam ovdje, da mi je netko rekao dok sam bio dijete da ću nastupiti na tri svjetska prvenstva ne bih mu vjerovao - rekao je Lovren, koji je upravo protiv Katara 2009. godine debitirao u nacionalnom dresu. Prije četiri godine on i Domagoj Vida činili su "srebrni" stoperski par, a sada se situacija promijenila, konkurencija se zaoštrila, pogotovo s mladim snagama.

- To je savršena pozicija za izbornika, imamo pet kvalitetnih stopera, svaki može igrati u prvih 11. Mi smo tu, borimo se, a na kraju će izbornik odlučiti. Nikada nismo imali takvu kvalitetu, možemo biti sretni.

Može li Hrvatska ponoviti sjajan učinak iz Rusije?

- Imamo sve što nam treba, no to treba pokazati na terenu. Sviđa mi se ova kombinacija iskusnih veterana i mladih lavova. Treba svatko odigrati najbolje. Kada imaš vjeru u sebe, svašta je moguće. Prije četiri godine bili smo jako blizu, zašto to ne i ponoviti. U nogometu je sve moguće, samo treba vjerovati.

Lovren se nikada nije libio javne polemike o određenim temama, pa je između ostalog prije dvije godine "bocnuo" i mlađe igrače u reprezentaciji da moraju više pokazivati. Na isti način razmišlja i danas.

- Nisam promijenio mišljenje, uvijek smatram da mladi moraju dati novu snagu, novu energiju i to pokazati. Realno, kada se dođe u reprezentaciju, zna se kakvi su standardi, to nije klub. Ako može jedan Luka Modrić, Perišić, Vida uklizavati na treninzima, onda mogu i oni. To i rade, pokazuju, željni su dokazivanja i to moraju nastaviti - pojasnio je Lovren, koji je istaknuo kako je i dalje pun elana, želje i volje za dokazivanje. Otkrio je i kako je bivši suigrač iz Liverpoola Mohamed Salah najavio posjet našoj reprezentaciji, a nije mu baš "leglo" pitanje je li mu Katar i posljednje veliko natjecanje u dresu Vatrenih.

- Nastavit ću dok god vi sumnjate u mene, koliko god vi mene odbacivali, ja ću nastaviti - zaključio je Lovren.

Iako se ove sezone ne može pohvaliti učinkovitošću u Osasuni (samo jedan pogodak), Budimir i dalje uživa Dalićevo povjerenje.

- Svaki napadač živi za golove, želiš gol, da kažem bilo što drugo, ne bi bila istina. Iza mene je jedna etapa koja statistički nije najidealnija, ali nisam zabrinut zbog toga, ne razmišljam o tome. Spremam se, radim maksimalno, nema tu velike filozofije. Fokus je na treninzima.

U španjolskom prvenstvu igraju četvorica Marokanaca - vratar Yassine Bounou, napadač Youssef En-Nesyri (Sevilla), napadač Abde Ezzalzouli (Osasuna) i branič Jawad El Yamiq (Valladolid), tako da su poznati Budimiru, koji je pohvalio našeg prvog suparnika na SP-u.

- Kao ekipa jako su opasni, talentirani su. Bono je sigurno među pet najboljih vratara u La Ligi. Neugodan je i napadač En-Nesyri, a moj suigrač Ezzalouli ima tek 20 godina, vrlo je talentiran - rekao je Budimir, koji će najvjerojatnije s klupe čekati svoje prve minute na SP-u.

Goran Roguljić
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek jedini favorit od slavonskog kvinteta

POBJEDOM ČESTITATI NAVIJAČIMA ROĐENDAN

Napokon smo uhvatili zamah i naravno da ne mislimo sad stati

Najčitanije iz rubrike