Regija
U TRI DIJELA I S 33.000 RIJEČI SJEDINILA JE TRI SVOJA PUTA

Gloria La Marr objavila je romansiranu autobiografiju “Srce traži zadovoljstvo”
Objavljeno 21. studenog, 2022.
BOŠNJACI



Srce traži zadovoljstvo - prvi je roman autorice Glorije La Marr (Nevenka Nedić), koja je u romansiranoj autobiografiji sjedinila svoja tri puta – put prema Bogu, umjetnički put i put prema pravoj ljubavi. Ova svestrana magistra edukacije i filozofije i magistra pedagogije voditeljica je Narodne knjižnice i čitaonice Bošnjaci, a bavi se i umjetničkom fotografijom i modnim dizajnom. Za sebe kaže da je oduvijek bila pjesnikinja. Roman je podijeljen na sedam godina i sedam mjeseci. Počinje i završava ljubavnom pričom: onom između Boga i duše te onom između muškarca i žene. To je njezina životna priča, a podijeljena je na tako simboličan način. Prvi je roman, prisjeća se, počela pisati kada je imala trinaest godina, a ovaj je roman bio sedmi i konačni pokušaj. A broj sedam je, napominje, broj koji u Bibliji označava puninu. Na svome putu obraćenja spoznala je, kaže, važnost molitve za druge, prije svega molitve za budućega supruga, i te godine put su prema toj osobi. Stoga je jedan dio put do susreta, a drugi je sam susret. Na naslovnici romana srce je probodeno mačem jer, kako je ustvrdila, da nije bilo mača boli, ne bi bilo ni romana.



"Roman sadrži i ponižavajuće situacije, ali nakon svake od njih dolazi pouka, oprost ili nastaju djela književnoga stvaralaštva - i to je zapravo pobjeda. Izlažući svoju dušu javnosti, donosim istinu o putu traganja i konačnoga pronalaska, što li sve jedna duša treba proći da bi dosegnula svoj uzvišeni cilj", zaključuje.

Roman je prožet simbolikom broja tri. Sjedinjuje tri puta, podijeljen je na tri dijela, sadrži ravno 33.000 riječi, završava stihovima 33. pjesme iz autoričine druge zbirke poezije, a pojedini datumi, izrazi i rečenice ponavljaju se točno tri puta. U romanu postoji mnoštvo znakovitosti, izraza i rečeničnih konstrukcija koje sugeriraju više od onoga što se isprva čini. “Napisan je u samo 26 dana, ali sam dugo čekala na njegov kraj. To je za mene bilo dovoljno čudesno da pomislim da u tome romanu ima još mnoštvo čudesnijih elemenata, a njih sam uviđala kasnije, kako je vrijeme protjecalo”, govori. Epilog je, ističe, najposebniji dio romana, a najposebniji dio epiloga sam je kraj jer ono što je napisala na kraju tek dolazi. “Srce uistinu traži zadovoljstvo i naći će ga! Ta biblijska misao, koja je izašla iz Isusovih usta, istinita je i tako će na kraju i biti”, zaključuje. M.L.O.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana