Kultura
KONCERT U SLATINI: TRIO JONGEN

Suvremena hrvatska glazba izvedena na flauti, fagotu i klaviru
Objavljeno 21. studenog, 2022.
Glazbena škola Milka Kelemena u Slatini organizirala je u dvorani Hrvatskoga doma drugi ovogodišnji koncert uz potporu Ministarstva kulture i medija. Publici se predstavio trio Jongen, koji čine flautistica Renata Penezić, fagotist Žarko Perišić i pijanistica Marina Matolić. U sastavu trija Jongen u početku su bili harfa, flauta i fagot, ali zbog nemogućnosti harfistice da sudjeluje na jednom koncertu, zamoljena je pijanistica Matolić da se koncert ipak održi. Suradnja je prerasla u stalno članstvo u triju, koji je zadržao naziv po belgijskom skladatelju Josephu Jongenu. Posljednjih sedam godina trio nastupa u sadašnjem sastavu. Kombinacija flauta-fagot-klavir pandam je gudačkom triju violina-violončelo-klavir. Premda postoji dosta skladbi napisanih za sastav trija Jongen i njegove su mogućnosti široke, oni svoj repertoar pokušavaju nadopuniti preradom klasičnijih skladbi, a istovremeno poticati naše skladatelje da pišu ili prerađuju skladbe za takav trio.

- S velikim entuzijazmom očekujemo da nastanu nova djela za ovaj sastav - kaže fagotist Perišić.      

Zanimljivo je da su svi članovi trija Jongen profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, virtuozi na svojim instrumentima i solisti u orkestrima. Zanimljivim spojem instrumenata oni nastoje popularizirati domaću suvremenu glazbu i njezine autore. Nakon objavljenog nosača zvuka s djelima Papandopula, Božičevića i Novačića, trio Jongen namjerava skladbe izvedene u Slatini objaviti na svom drugom nosaču zvuka, kako bi dokumentirali i široj publici predstavili sve što postoji od domaćih djela za sastav flauta-fagot-klavir.

Na slatinskom koncertu oni su izveli skladbe suvremenih skladatelja koje, kako je rekao fagotist Perišić, oni vole svirati. Prvo su izveli skladbu "Tisuću borova, jedan Mjesec" za flautu, fagot i klavir Ivana Božičevića. Druga je bila "Vocatio iz Stuttgarta" za flautu, fagot i klavir Željka Brkanovića, a nakon još jedne skladbe Božičevića,"Spiritual Mountain", izvode skladbu Tomislava Uhlika "Djevojčica iz moje ulice", prvotno napisanu za flautu, violončelo i klavir. Tu je skladbu svojih sjećanja na djetinjstvo autor posvetio flautistici Penezić, koja ju je praizvela na Osorskim glazbenim večerim. Na zamolbu trija Jongen, Uhlik je preradio skladbu u verziju s fagotom umjesto violončela, čime joj je podario novo ruho. Na kraju koncerta izvedena je skladba "La Muerte del Ángel" Astora Piazzolle. P. Žarković
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike